Studija otkrila u koje doba dana je najbolje vežbati ako želite da vam srce bude zdravo

Vežbanje između osam i 11 sati ujutro povezana je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na više od 86.000 ljudi.
Studija otkrila u koje doba dana je najbolje vežbati ako želite da vam srce bude zdravo
Foto: Pixabay
U poređenju s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutro između 8 i 11 sati uočen je 11 do 16 odsto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 odsto, prenosi portal Medical News Today.
Kod jutarnjih vežbača primećen je i 17 odsto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena je taj postotak iznosio 35 odsto. 
Rezultati su objavljeni u časopisu "European Journal of Preventive Cardiology".
 
"Dobro je poznato da je fizička aktivnost dobra za srce, a naša studija pokazuje da je za to najkorisnija u jutarnjem periodu. Rezultati su posebno izraženi kod žena, a važe i za ranoranioce i za noćne ptice", rekla je jedna od autorki studije Gali Albalak iz medicinskog univerzitetskog centra u holandskom Lajdenu. 
 
Aktivnost ispitanika praćena je od 2013. do 2015.
 
Svi učesnici studije, a bilo ih je 86.000, imali su između 42 i 78 godina. Prosek je iznosio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su, u proseku, bili gojazni. Njihova fizička aktivnost praćena je svaki dan od februara 2013. do 2015. pomoću monitora na zglobu.
 
Naučnici su ih potom pratili od šest do osam godina, sve do prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane s bolestima srca ili moždanim udarom. U tom periodu se kod njih gotovo 3.000 razvila koronarna arterijska bolest, a gotovo 800 ih je pretrpelo moždani udar. Kod ispitanika koji su bili fizički aktivni između 8 i 11 ujutro primećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.
 
"Reč je o opservacionoj studiji, zbog čega ne možemo da objasnimo zbog čega je veza izraženija kod žena. Rezultati našeg istraživanja dodatan su dokaz zdravstvene koristi od fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija", rekla je Albalak.
 
Lekari preporučuju da odrasle osobe umereno vežbaju od 150 do 300 minuta nedeljno ili od 75 do 150 minuta ako to rade intenzivnije.
  • Aleksej

    09.10.2023 07:33
    Xexe
    Super, ustacu naspavan oko 8, onda cu malo da se teglim do 9. Onda ustajem, i idem da vezbam, od 10 do 11. Onda tusiranje, pa lagan dorucak, kafica... Onda cu malo da se setam po prirodi. Ostatak dana cu se baviti nekim hobijem, i tako.

    U cekaj, zaboravio sam, moram da radim od 7 do 3 svaki dan, da bih na kraju meseca dobio platicu kojom kupujem hranu (parizer i majonez) i platim racune.
  • Endokrinolozi

    30.11.2022 16:10
    Endokrinolozi insistiraju da se nikako ne vežba uveče kad se telo smiruje i priprema za odmor. Vežbanje uveče i nepoštovanje ritma dan-noć (spavanje od 22-6h) može jako štetno da utiče na hormonski status, a bukvalno sve u organizmu je vezano za njega. Može da dovede do simptoma policističnih jajnika... Ako želimo da budemo zdravi moramo da poštujemo cikluse dan-noć i gogišnje (smena godišnjih doba), a žene uz to i menstrualni ciklus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.