EU zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je Evropska agencija za lekove (EMA).
EU zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin
Foto: Pixabay
Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA. 
Komitet za bezbednost agencije EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje rizika, niti utvrditi da li su koristi od folkodina veće od rizika, lekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept ni bez recepta. 
EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin. 
 
Ovi lekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod brendovima Dimetane, Biocaliptol i Broncalene.
 
Belgijska savezna agencija za lekove i zdravstvene proizvode suspendovala je 1. oktobra distribuciju lekova koji sadrže folkodin.
 
EMA sada radi na novoj analizi odnosa rizika i koristi ovih proizvoda. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.