Škotska prva donela zakon: Promena pola moguća sa 16 godina

Škotska je prva u Velikoj Britaniji odobrila sistem samoidentifikacije za ljude koji žele da promene pol.
Škotska prva donela zakon: Promena pola moguća sa 16 godina
Foto: Pixabay
Škotski parlament podržao je kontroverzne predloge sa 86 glasova za i 39 glasova protiv, preneo je BBC.
Reformama se usprotivilo nekoliko poslanika Škotske nacionalne stranke (SNP), a jedan ministar je podneo ostavku u znak protesta ranije ove godine.
Ljudi u Škotskoj imaju mogućnost da promene pol od 2005. godine, a tamošnja vlada veruje da postojeći proces može biti uznemirujući i uticati na ljude da se ne prijave za sertifikat o priznavanju pola (GRC).
 
Nova pravila, za koja se očekuje da će stupiti na snagu sledeće godine, smanjiće minimalno starosno doba za prijavu za GRC sa 18 na 16 godina. Podnosioci zahteva će sada morati da žive u okviru svog pola samo tri meseca ili šest meseci ako imaju 16 i 17 godina umesto kao do sada dve godine.
 
Postojaće i tromesečni period tokom kog mogu da se predomisle, ali će davanje lažne izjave ili lažna prijava za GRC biti krivično delo sa potencijalnom zatvorskom kaznom do dve godine.
 
Španski poslanici glasali su takođe za zakon koji će transrodnim osobama starijim od 14 godina dozvoliti promenu pola bez potrebe za psihološkom ili drugom medicinskom procenom, iako bi za decu od 14 do 16 godina i dalje bila potrebna saglasnost roditelja ili staratelja.
 
Španski zakon, koji su oštro kritikovale konzervativna opozicija i neke feministkinje, usvojen je u Donjem domu parlamenta sa 188 glasova, dok je 150 poslanika bilo protiv, a sedam uzdržanih, prenosi Rojters.
 
Da bi zakon bio usvojen, mora da bude odobren i u Senatu. Glasanje o zakonu je izazvao nesuglasice unutar vladajuće koalicije, između krajnje levičarske stranke Unidas Podemos, koja je bila predlagač i Socijalističke partije koju predvodi premijer Pedro Sančez, koja je na kraju posle dosta premišljanja ipak podržala zakon.
  • Zemlja čudesa

    28.12.2022 19:37
    Lepo se slaže uz kiltove...
  • Samo pitam

    27.12.2022 13:31
    Promena pola
    Sa koliko godina će biti dozvoljena ZAMENA MOZGA kod ovih morona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?