Neke od ovih namirnica se smatraju zdravim, a mogu naštetiti bubrezima

Bubrezi igraju vitalnu ulogu u našem zdravlju. Filtriraju krv, balansiraju tečnosti, uklanjaju otpadne materije iz krvi i više.
Neke od ovih namirnica se smatraju zdravim, a mogu naštetiti bubrezima
Foto: Pixabay
Kako bismo pomogli zdravlju svojih bubrega, preporučljivo je izbegavati unos previše natrijuma, kalijuma i fosfora. Previše ovih minerala u krvotoku može dodatno opteretiti bubrege.
Hronična bolest bubrega vremenom može dovesti do drugih bolesti, poput problema sa srcem. Često se ne može lečiti jer znakovi i simptomi nisu uvek vidljivi sve dok bolest ne uznapreduje. Ako imate porodičnu istoriju bolesti bubrega ili ste zabrinuti za zdravlje svojih bubrega, obratite se svom lekaru za savet, a do tada smanjite unos namirnica u nastavku.
Avokado
 
Da, ovo je tužna, ali istinita vest. Avokado nije dobar za bubrege jer je bogat kalijumom. Avokado prosečne veličine težak oko 200 grama može sadržati oko 970 miligrama kalijuma, što je gotovo polovina preporučene doze za osobe s bubrežnom bolešću.
 
Konzervirana hrana
 
Konzervirana hrana bogata je natrijumom, što potencijalno može povisiti krvni pritisak. Budući da su oni s bolestima bubrega već skloni taloženju natrijuma i visokom krvnom pritisku, dodatne količine natrijuma mogu nepovoljno uticati na zdravlje.
 
Odabir proizvoda s niskim udelom natrijuma ili onih s oznakom "bez dodate soli", kao i ispisanje sadržaja konzerve, može smanjiti sadržaj natrijuma za do 33 odsto.
 
Banane
 
Banane su bogate kalijumom pa možda nisu najbolja opcija za osobe s bolestima bubrega. Bubrezi obično regulišu nivo ovog minerala, ali filtriranje viška kalijuma zahtevan je proces za osobe s bubrežnom bolešću. Neko s hroničnom bolešću bubrega trebalo bi da ograniču unos kalijuma na 2.000 do 3.000 miligrama dnevno, a jedna velika banana sadrži 500 miligrama kalijuma.
 
Mlečni proizvodi
 
Mleko, sir i jogurt prirodni su izvor kalijuma i fosfora. Ako su vam bubrezi oštećeni, prevelika konzumacija fosfora može uzrokovati njegovo taloženje u krvi. Neravnoteža između kalcijuma i fosfora može poremetiti nivo kalcijuma u kostima.
 
Ako želite da održite zdravu ravnotežu fosfora i kalcijuma, ali volite mlečne proizvode, razmislite o mlečnim alternativama poput pirinčanog ili bademovog mleka.
 
Suvo voće
 
Suvo voće je zdravo ako se jede u malim dozama, ali treba imati na umu da je bogato šećerom i kalijumom. Na primer, 200 grama suvog grožđa može imati do 493 kalorije, dok cela sveža jabuka ima manje od 100 kalorija.
 
Ako uživate u suvom voću, potražite opcije s niskim sadržajem kalijuma, poput suvih jabuka ili brusnica.
 
Smeđi pirinač
 
Smeđi pirinač je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Međutim, ima više kalijuma i fosfora od belog pirinča. Jedna šoljica kuvanog smeđeg pirinča sadrži 150 miligrama fosfora i 154 miligrama kalijuma, dok jedna šoljica kuvanog belog pirinča sadrži samo 68 miligrama fosfora i 55 miligrama kalijuma.
 
Ako pazite na zdravlje svojih bubrega, birajte beli pirinač umesto smeđeg.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).