Nestašica antibiotika širom Evrope, naročito amoksicilina

Problemi u lancu snabdevanja antibioticima u Evropi primorali su vlasti širom kontinenta da preduzmu vanredne mere.
Nestašica antibiotika širom Evrope, naročito amoksicilina
Foto: Pixabay
Najveći problem je u snabdevanju amoksicilinom, koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece, prenosi španski dnevni list Pais.
Ministarstvo zdravlja Španije je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.
Praktično sve evropske zemlje imaju problema u snabdevanju antibioticima.
 
To je navelo Evropsku uniju da angažuje Izvršnu grupu za nestašice i bezbednost lekova (MS SG), koju je formirala Evropska agencija za lekove (EMA) u martu 2022. godine kao deo mera za obezbeđivanje dostupnosti lekova nakon problema uočenih tokom pandemije.
 
U saopštenju objavljenom 20. januara, MS SG je opisala razloge koji su doveli do nestašice, koje su već bile povremeni problem, a "pogoršane su geopolitičkim događajima poput rata u Ukrajini, energetske krize i visoke stope inflacije".
 
Dodaju da je "nedavni porast respiratornih infekcija" izazvao povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali "kašnjenja" porudžbina i uticali na "proizvodni kapacitet".
 
Globalna proizvodnja većine lekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju, objašnjava za list  zvaničnik farmaceutske kompanije Belen Tarafeta.
 
"Kada pogledate lance snabdevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lekova postoji samo jedna ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem", rekao je on.
  • Zoran

    31.01.2023 23:23
    He, he, kljukaju nas praškovima mešanim po kadama u Indiji, a mi u Galenici prepakujemo turski keks. Samo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.