Hemikalije koje se koriste u antifrizu pronađene u sirupu protiv kašlja - od kog je umrlo 200 dece

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje indonežanske vlasti sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije.
Hemikalije koje se koriste u antifrizu pronađene u sirupu protiv kašlja - od kog je umrlo 200 dece
Foto: Pixabay
Te hemikalije je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje.
Policija je navela da su dva sastojka, etilen glikol i dietilen glikol, pronađeni u nekim sirupima na bazi paracetamola, koji su doveli do akutne bubrežne insuficijencije kod mnoge dece, prenosi Rojters.
Ova dva sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u nekim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja. Oni mogu biti toksični i mogu dovesti do otkazivanja rada bubrega. 
 
Visoki zvaničnik indonežanske policije rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučio ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.
 
Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik.
 
Dodaje da bi u nastavku istrage još neke osobe mogle biti osumnjičene. 
 
Rojters nije mogao odmah da kontaktira predstavnike "CV Samudera Chemical" ili "CV Anugrah Perdana Gemilang".
 
Svetska zdravstvena organizacija pozvala je prošle nedelje na "neposrednu i usklađenu akciju" kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova nakon oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.
  • The Lalosh

    30.01.2023 17:54
    Šta je ovo?!
    Šta je ovo ljudi?!
    Kako je ovako nešto moguće?!
    Više od 300 dece mrtvo!
    I to usled otkaza bubrega! Kakva surova smrt! :(
    Koji su ovo monstrumi?!
    Koja kazna je ovde adekvatna?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).