Traže osnivanje Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu

Zaposleni na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš pokrenuli su inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu.
Traže osnivanje Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu
Foto: Pixabay
Prema rečima direktora Klinike za kardiohirurgiju Dragana Milića, formiranje Instituta je realna potreba građana Niša i jugoistoka Srbije, uzimajući u obzir da su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50 odsto slučajeva i u Nišu, kao i u celoj Srbiji.
On je istakao da je u poslednjih 10 godina došlo do dramatičnog pada broja stanovnika u Nišu i na jugoistoku Srbije, pri čemu je došlo i do skoka stope smrtnosti gde je najveći broj smrtnih ishoda posledica oboljenja srca i krvnih sudova.
"Stanovništvo je sve starije, a učestalost kardiovaskularnih oboljenje sve veća. Ovo nalaže neophodnost hitnog formiranja Instituta za kardivaskularne bolesti Niš na način koji već postoji u Beogradu i Novom Sadu", istakao je Milić na svojoj Fejsbuk stranici.
 
Prema njegovim navodima, prostorni kapaciteti kao i kadrovi za formiranje Instituta postoje i neophodna je samo podrška i odluka nadležnih organa i institucija Srbije.
 
"Pozivamo sve građane Niša i jugoistoka Srbije da podrže ovu inicijativu kako bi svim našim građanima omogućili najsavremeniju dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesti", naveo je je Milić.
 
On je ukazao da treba razmotriti i mogućnost da se u Nišu formiraju Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti koji bi značajno poboljšali kvalitet pružanja usluga pacijentima sa jugoistoka Srbije.
 
"Grad Niš i jugoistok Srbije čekaju već duže od 50 godina svoj prvi institut. Kao što Beograd ima Institut 'Dedinje' i Novi Sad Institut 'Kamenica' smatramo da i Niš treba i mora da dobije ono što Beograd i Novi Sad imaju od 1977 godine", naglasio je Milić.
 
Prema Milićevim rečima, inicijativu za formiranje Institita za kardiovaskularne bolesti svojim potpisima podržalo je 114 zaposlenih na Klinici za kardiohirurgiju i prosledili su je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić.
  • /

    19.02.2023 10:22
    Radojka
    Nema porrebe da Srbija sa 6M stanovnika ima 5-6 drzavnih medicinskih fakulteta, ali Nemacka se tome raduje. A sto Nis zeli da ima institut umesto Klinike, valjda osim jednacenja po zvucnosti ima nesto i u parama
  • Neko iz struke

    18.02.2023 11:20
    Znaci one operacije sto su radili besplatno vikendom je samo bila fora da skrenu paznju na sebe i svoje ideje o osnivanju instituta!
    A ja se bas tada pitao kakva je poenta...
  • Radojka

    17.02.2023 22:10
    Stvarno u ovoj maloj Srbiji svako selo hoce svoga cara: dakle, nema potrebe da u ovako maloj zemlji imamo tolike medicinske fakultete a kamoli tolike klinicke centre i institute. Nego videla zaba gde konje potkivaju, pa i ona digla nogu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).