Svaki treći roditelj daje lekove za skidanje temperature detetu i kada ne bi trebalo

Mnogi roditelji brzo posežu za lekovima za snižavanje temperature kada njihova deca počnu da pokazuju znakove temperature, ali pedijatri upozoravaju da to možda nije potrebno.
Svaki treći roditelj daje lekove za skidanje temperature detetu i kada ne bi trebalo
Foto: Pixabay
Prema nacionalnom istraživanju dečje bolnice "C.S. Mott", svaki treći roditelj dao bi svojoj deci lek za snižavanje temperature kad ona ni ne dosegnu temperaturu od 38 stepeni Celzijusa, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 Celzijusa, piše CNN.
Ti lekovi mogu detetu da pruže olakšanje, ali nepotrebno davanje može da odloži dijagnozu uzroka temperature prikrivanjem bola i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.
"Kada roditelji primete da bi temperatura njihovog deteta mogla da bude malo povišena, mislim da su ponekad zabrinuti zbog same groznice", rekla je dr Suzan Vulford, pedijatar u bolnici "Mott" koja je vodila istraživanje.
 
Ona je dodadala da "možda roditeljima nije sasvim jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo da je prouzrokuje.
 
"Dakle, ne moramo da pokušavamo da se rešimo groznice, jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa", rekla je doktorka.
 
Istraživanje je obuhvatilo 1.376 roditelja male dece starosti do 12 godina, a podaci su prikupljani između avgusta i septembra.
 
Oko 84 odsto roditelja ponovo će izmeriti temperaturu svom detetu pre davanja druge doze, ali 26 odsto roditelja će dati drugu dozu čak i ako nema temperaturu, a u pokušaju da spreče povratak temperature, prema tim podacima.
 
"Roditelji se boje da će im se deca suviše razboleti ako im nešto ne daju", rekla je dr Šandani Dezur, pedijatar i potparol Američke akademije pedijatara koja nije bila uključena u istraživanje. "To jednostavno nije slučaj, jer kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tela na infekciju".
 
Lek za snižavanje temperature nije preventivni lek, istakla je dr Dezur i dodala da "on leči simptom".
 
Nakon što je temperatura tačno izmerena i potvrđeno je da dete ima temperaturu iznad 38 stepeni, razumno je dati tačnu dozu leka za snižavanje temperature u skladu sa težinom i uzrastom deteta u uputstvu za lek, kaže dr Vulford.
 
Istraživanje je pokazalo da dve trećine roditelja u početku proba alternativne metode snižavanja temperature, poput korišćenja hladnih obloga.
 
"Cilj je da pokušaju detetu da omoguće da se oseća dobro", kaže dr Vulford. Ona dodaje da deca moraju da budu u laganijoj odeći u sobi koja je prijatno sveža, ali ne i hladna, i da deca moraju da budu dobro hidrirana.
 
Ako je dete mlađe od tri meseca i ima povišenu temperaturu, roditelji bi trebalo da se obrate svom pedijatru, a u slučaju da dete ima temperaturu praćenu izraženim simptomima kao što su izrazita pospanost, bol u vratu i otežano disanje, roditelji bi trebalo odmah da se jave svom pedijatru, ističe dr Vulford.
Ona dodaje i da bi roditelji trebalo da beleže vreme davanja leka, što, prema istraživanju, čini oko 65 odsto roditelja, jer to omogućava da se izbegne predoziranje lekom.
 
I dr Dezur i dr Vulford ističu da jednom kad temperatura padne, ne treba davati novu dozu s idejom da se time spreči njena ponovna pojava.
 
"U ovo doba godine prevencija je stvarno dobar pristup i time možemo da pokušamo da izbegnemo što je moguće više tih bolesti", kaže dr Vulford podsećajući na to da mnogo može da se učini, na primer, pranjem ruku, pravilnim korišćenjem dezinfekcijskih sredstava i da "decu ne kljukamo lekovima za skidanje temperature i ne šaljemo u školu dok su još zarazna".
  • Pedijatar

    22.02.2023 16:43
    Visoka temperatura nije samo znak infekcije već i odbrambena
    reakcija obolelog organizma.
    Naime,povišenjem t menja se
    životna sredina izazivača bolesti ,postaje nepovoljna,te to treba imati u vidu pri snižavanju povišene temperature.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.