Kako očuvati zdravlje prostate i šta pomaže kod 'muškog klimaksa'?

Prostata je žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema i ima funkciju u proizvodnji semene tečnosti.
Kako očuvati zdravlje prostate i šta pomaže kod 'muškog klimaksa'?
Foto: Pixabay

Normalno, prostata je veličine i oblika kestena, pa se zato naziva i "kestenjača". Kroz njenu sredinu prolazi mokraćni kanal, a njen rast i razvoj su pod stalnom kontrolom hormona, pre svega testosterona.

Kao i svi organi, s godinama, prostata se zamara. Testosteron je tera da radi, pošto ne može više da obavlja funkciju kao nekad, povećava se žlezdano tkivo, a pošto zbog svoje čvrste ovojnice ne može da se širi prema spolja, ona se uvećava prema sredini. Dolazi do zatvaranja mokraćnog kanala i tegoba koje to izaziva.

Uvećanje prostate može biti dobroćudno ili maligno.

Calivita ima nekoliko preparata koji mogu doprineti očuvanju zdravlja prostate. 
 
"Vital Man" je kompleksni biljni preparat posebno dizajniran za muškarce. 
 
"Stresna radna nedelja, drugi vidovi stresa, kao i drugi faktori rizika mogu dovesti do problema. Gvarana i sibirski ženšen, na primer, mogu da pomognu u očuvanju mentalne i fizičke svežine, a ženšen može takođe i da poveća otpornost na stres", kaže doktor Stevan Somborac. 
 
"Nefunkcionisanje polnog sistema kod muškaraca, ne samo što je fizički zdravstveni problem, nego utiče i na mentalno stanje. Ovakve poremećaje 'normalno' viđamo i u nekim godinama kada kod muškarca opada polna moć. Ja imam običaj da kažem da kad vidite muškarca posle 50. godine života da gunđa za svaku sitnicu, da mu sve smeta, to je ono što bi se moglo podvesti pod 'muški klimaks'. Ovakva ponašanja, ovakvi poremećaji kod muškarca, kako fizički tako i psihički, utiču ne samo na njega nego i na njegovu bližu, pa i širu okolinu", navodi doktor Somborac.
 
Dodaje da preparat "Vital Man" sadrži kofein iz gvarane, a ima i diuretički efekat koprive, koji zajedno doprinose zdravlju urinarnog trakta: "Lirizoma i maka koren su u narodnoj medicini poznati po svom dejstvu na potenciju, odnosno kao afrodizijaci. Preparat se može preporučiti svim muškarcima koji žele da očuvaju ili povećaju svoju vitalnost, za održavanje opšte fizičke kondicije i u cilju očuvanja seksualnih mogućnosti."
 
 
Problemi sa prostatom nastaju relativno rano, već posle 40. godine života. Statistika kaže da 10 odsto muškaraca nakon 40. godine ima problema sa prostatom, bilo da se radi o upali, benignom uvećanju ili karcinomu, a smatra se da do kraja života skoro svi imaju različite probleme sa prostatom. 
 
"Dobroćudno uvećanje prostate može da uzrokuje neprijatne simptome. To je najčešće učestalo mokrenje koje se prvo javlja samo tokom noći, a u kasnijim fazama i u toku dana. Pored toga, oni koji ga imaju često se žale i na to da, nakon mokrenja, nevoljno iscuri još nekoliko kapi i budu mokri, što predstavlja i higijenski problem, ali dovodi i do problema sa sigurnošću", navodi doktor Somborac. 
 
"Preparat 'Prostate power', koji sadrži ekstrakt testeraste palme i sveže koprive, može da ublaži simptome koje izaziva uvećanje prostate i upala. Kopriva je dobro poznata po svojim diuretičkim svojstvima i blagotvornom efektu na čišćenje čitavog organizma. Sadrži i cink i selen, koji nisu samo odlični antioksidanti već daju doprinos i pravilnom funkcionisanju muških polnih žlezda", dodaje.
 
Benigno uvećanje prostate zatvara mokraćni kanal, a zbog zaostajanja mokraće veoma lako dolazi do infekcije. Zapaljenje prostate (prostatitis) je oboljenje koje može da nastane bez obzira na životnu dob.
 
"'URX' je preparat koji je razvijen kako bi, primenom sastojaka poznatih iz narodne medicine, svojim aktivnim sastojcima služio za zaštitu mokraćnih puteva ili kao dodatna pomoć u slučaju postojećih poremećaja i infekcija."
 
 
Od svih bakterija, najčešća je infekcija urinarnog trakta ešerihijom koli, koja ume da bude dugotrajna i da pravi velike probleme. 
 
"Međutim, uglavnom se na početne infekcije ne obraća pažnja, a ako su učestale one na duže staze mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posledica. Zbog toga je za zdravlje mokraćno-polnih organa neophodna prevencija. Moramo unositi dovoljno tečnosti, pravilno se oblačiti, paziti da li ćemo sesti na hladno, voditi računa o higijeni itd", savetuje doktor Stevan Somborac. 
 
"Najpoznatija biljka u sastavu preparata 'URX' za zaštitu zdravlja urinarnog trakta je brusnica. Drugi veoma važan sastojak je D-manoza, koja je zapravo vrsta šećera, koji se može vezati za deo bakterije ešerihije koli, kojim se one kače na zidove mokraćnih puteva, pa ih tako, vezujući za sebe, zajedno sa urinom, izbacuje iz organizma", objašnjava naš sagovornik.
 
Dodaje da listovi koprive imaju blago diuretičko dejstvo, odnosno pojačavaju izlučivanje mokraće pa nema njenog zadržavanja, koje posle postaje pogodno za razvoj bakterija. Listovi breze su bogati flavonoidima i takođe imaju blago diuretičko dejstvo. Pored njih, preparat sadrži i vitamin C koji je alfa i omega našeg imunog sistema.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).