Može li se vitamin D upiti kroz staklo prozora?

Postoje zdravstvene koristi od apsorpcije vitamina D putem sunčeve svetlosti... Ali da li uopšte morate da izađete napolje da biste dobili vitamin D?
Može li se vitamin D upiti kroz staklo prozora?
Foto: Pixabay
Sunčeva energija pretvara hemikaliju u vašoj koži u vitamin D3, koji se transportuje do jetre, a zatim do bubrega da bi se transformisao u aktivni vitamin D, piše TheHealthi.
Ultraljubičasto B zračenje (UVB) je vrsta sunčeve svetlosti koja pokreće proizvodnju vitamina D u telu i pretvara ga u aktivni oblik vitamina D, ali kako se ispostavilo, UV zračenje je uglavnom blokirano običnim prozorskim staklom, piše N1 Zagreb.
Dakle, ovde postoje dve loše vesti: prvo, ne možete dobiti vitamin D kroz prozor - i drugo, sunčeva svetlost koja prolazi kroz prozorsko staklo može oštetiti vašu kožu. Pošto staklo apsorbuje svo UV zračenje, izlaganje kože sunčevoj svetlosti koja prolazi kroz staklo, pleksiglas i plastiku neće dovesti do proizvodnje vitamina D u koži. Ali staklo ne blokira UV zrake, tako da su oštećenja od sunca usled izlaganja kroz prozore i dalje problem.
 
Važno je napomenuti da vitamin D zapravo ne dobijamo od sunca na isti način na koji ga dobijamo suplementima ili jedenjem hrane poput tunjevine, lososa ili jaja. Ono što se dešava je da telo proizvodi vitamin D kada je izloženo UV zracima, što pokreće sintezu vitamina D.
 
Najveći deo UV zračenja (290 do 320 nanometara) apsorbuje ozonski omotač i ima ga najviše između 10 i 14 časova u letnjim mesecima, kada je sunčano.
 
Ne morate da provodite mnogo vremena na suncu - lekari predlažu 10 do 15 minuta dnevno. Takođe, nanesite kremu za sunčanje. I dalje ćete dobiti dozu koja je vašem telu dovoljna da proizvodi vitamin D.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.