Nova studija: Ako želite da živite duže, nedeljno napravite bar 8.000 koraka

Ako jednom ili dva puta nedeljno napravite oko 8.000 koraka, možete znatno uticati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.
Nova studija: Ako želite da živite duže, nedeljno napravite bar 8.000 koraka
Foto: Pixabay
Fizička aktivnost se redovno povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, ali u ovom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana nedeljno. 
Istraživači sa Univerziteta u Kjotou i Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3.100 odraslih Amerikanaca.
Rezultati su pokazali da je kod onih koji su hodali 8.000 koraka jedan ili dva dana nedeljno verovatnoća od smrti u desetgodišnjem periodu za 14,9 odsto manja nego u grupi koja to nije praktikovala. 
 
Kodo osoba koje su pravile 8.000 koraka ili više, tri do sedam dana nedeljno rizik od smrtnosti bio je i niži – 16,5 odsto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvog hodanja imali učesnici stariji od 65 godina. 
 
Naučnici su povezali hodanje od oko 8.000 koraka jednom ili više puta nedeljno sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kog uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti. 
 
"Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana nedeljno."
 
U istraživanju su korišćeni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je učestvovalo 3.100 osoba, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja. Među učesnicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan nedeljno, 532 je napravilo oko 8.000 koraka jedan do dva dana nedeljno, a 1.937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana nedeljno. 
 
Prema podacima klinike Mejo, prosečni Amerikanac dnevno napravi 3.000 do 4.000 koraka. Uz to se pokazalo da hodanje kao redovna aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i depresije. 
  • Rekreativac

    03.04.2023 21:27
    @SJ,
    Kretanje nikada ne moze biti glupost. Glupost je pronalaziti razloge da se ne kreces.
  • SJ

    03.04.2023 09:35
    SJ
    Ovo su obicne uposti! Svaki covek je jedinka za sebe i radi ono sto prija njegovom organizmu! Poznavao sam ljude koji su bili fizicki aktivni i preminuli naprasno nedocekavsi ni 60 godina kao i nektivne koji su ziveli isto toliko ili duze!!! Mora se slusati svoj organizam i tako se ophoditi pra njemu a Smrt jo niko nije pobedio i netreba se ovim opterecivati! Zivite kako vama prija i odgovara!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.