Povećane grudi kod muškaraca mogu biti znak ozbiljne bolesti

Jetra je organ koji obavlja više od 500 različitih funkcija u našem telu. Zbog toga, ako se ošteti, može uticati na druga područja tela, objašnjavaju lekari.
Povećane grudi kod muškaraca mogu biti znak ozbiljne bolesti
Foto: Pixabay
U nekim slučajevima to čak može dovesti do neočekivanih promena na grudima, donosi Express. Veruje se kako ginekomastija može biti jedna od komplikacija masne jetre, a to je zapravo medicinski termin za povećanje grudnog tkiva kod muškaraca, što dovodi do toga da osoba ima povećane grudi.
Kako objašnjavaju stručnjaci, javlja se kao posledica uticaja bolesti na nivo estrogena kod muškaraca. Naime, estrogen je polni hormon povezan s razvojem i regulacijom ženskog reproduktivnog sistema i može uzrokovati rast grudi, kako kod žena tako i kod muškaraca. Upravo je bolest masne jetre jedna od bolesti koje mogu uzrokovati povećanje grudi kod muškarca.
Kod bolesti jetre postoji povećana proizvodnja androstendiona u nadbubrežnim žlezdama, povećana aromatizacija androstendiona u estrogen, gubitak klirensa nadbubrežnih androgena u jetri i porast globulina koji veže polne hormone, što rezultuje ginekomastijom.
 
Lekari takođe upozoravaju da bi povećane muške grudi mogle signalizirati cirozu, kao i to da jetra jednostavno ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Kada je reč o simptomima, postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na bolest masne jetre. To podrazumeva sledeće:
 
- umor,
- gubitak apetita,
- bolove u gornjem delu stomaka,
- osećaj nadutosti,
- mučninu,
- gorušicu,
- zatvor ili proliv.
 
Isto tako, postoje i drugi simptomi koji ponekad mogu da se jave, a to su nadutost ili oticanje stomaka, žuta boja kože i očiju (žutica), tamni urin i bleda stolica. Iako ove pojave ne moraju značiti da postoje problemi sa jetrom, lekari upozoravaju da bismo svejedno trebalo da obavimo pregled ako do njih dođe.
  • /

    16.05.2023 22:35
    A obicno se naslanjaju na uvecani stomak, koji je isto tako opasan po zdravlje
  • jatzans

    15.05.2023 13:03
    Da. Znamo. Imamo takvog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.