Staviti na pozitivnu listu lekova savremenu terapiju za HIV

Ne postoji nijedan medicinski, niti ekonomski razlog da RFZO ne stavi na pozitivnu listu lekova savremenu terapiju za lečenje HIV i uvođenje PrEP i PEP terapija kojim bi se omogućila bolja prevencija.
Staviti na pozitivnu listu lekova savremenu terapiju za HIV
Foto: Pixabay

U saopštenju Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS, povodom Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a, navodi se da uvođenje tih terapija državu ne bi ništa više koštalo u odnosu na ono što se u ovom trenutku izdvaja za lečenje HIV pozitivnih osoba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od 1984. do kraja 2022. godine u Srbiji je registrovano 4.605 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 2.177 osoba obolelo od AIDS-a.
Umrle su 1.352 osobe, od kojih je 1.206 osoba umrlo od AIDS-a, što je 26 odsto svih osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija.
 
Tokom 2022. godine novootkrivene su 164 osobe inficirane HIV-om, 52 osobe su novoobolele od AIDS-a, dok je 20 osoba umrlo od AIDS-a.
 
Kod 125 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, virus je prenet seksualnim odnosom bez kondoma, dve osobe su inficirane razmenom špriceva, dok kod 37 osoba nije naveden način prenosa HIV-a.
 
Među novootkrivenim osobama inficiranim virusom tokom 2022. godine registrovano je 12 puta više muškaraca, 151 muškarac prema 13 žena. Skoro dve trećine je bilo uzrasta 30–49 godina, a skoro svaka treća osoba je bila uzrasta 20-29 godina, navodi se u saopštenju.

Teme

aids
  • Jovan2

    22.05.2023 10:12
    Osim zdravog razuma i ekonomskog razloga.
    Ipak i ja redovno placam medicinsko osiguranje, a redovno ne mogu da ostvarim osnovnu medicinsku zastitu, samo privatno ili preko veze.

    Trenutno je potera medicinskih kuca za pacijentima sa retkim bolestima i uvoz iz susednih zemalja, posto fond placa.
  • KB

    22.05.2023 09:49
    @/
    Sramoto za medicinsku profesiju. Jadni ti pacijenti koje ti lečiš.
  • /

    21.05.2023 18:51
    Kao lekar svakodnevno vidjam pacijente sa brojnim dijagnozama kojima je uskracena ili nedostupna terapija cije troskove pokriva fond. Umesto PrEP na Rp mogu bas i sami da se potrude da plate, nema bas potrebe da se podstice neodgovorno ponasanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.