Lečenje na svoju ruku

- Daj ti meni doktore pentraksil i nešto protiv temperature i biće mi dobro, rečenica je koja se često čuje u lekarskim ordinacijama. U takvim slučajevima ne pomaže ubeđivanje lekara kako to nije dobar lek, jer pacijent tačno zna i dijagnozu i terapiju.
Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Slavica Malešević objašnjava kako je velika greška uzimanje antibiotika na svoju ruku.
- Ukoliko uzmete antibiotike treće generacije, cefalosporina, koji se eliminiše iz organizma jetrom i bubrezima, a sam virus je taj koji atakuje i na jetru i na bubrege, onda se takvim "lečenjem" samo pravi dupla šteta - navodi Maleševićeva.
Iako ima i onih koji na putu do oporavka ne preskaču doktore, mnogi Novosađani ipak imaju razne izgovore i opravdanja za samolečenje. Nekima su to dugi redovi u čekaonicama, mada je najčešće razlog taj što sami najbolje znamo šta nam treba. O štetnosti uzimanja lekova bez preporuke lekara čuje se tek kada se desi nešto loše. Poslednji Džoker iz filma "Mračni vitez", Hit Ledžer preminuo je od prekomerne upotrebe propisanih lekova. Načelnica opšte prakse u Domu zdravlja dr Svetlana Čvokić upozorava na opasnosti od nekontrolisane kupovine lekova i njihovog kombinovanja.
- Svaki lek treba koristiti kontrolisano i uvek konsultovati svog izabranog lekara. Naime, lekar druge specijalnosti daje preporuku za lek koji je svakako potreban, ali u koliziji sa nekim drugom lekom on možda može više da šteti nego da koristi. lekar specijalista ne zna koje sve lakove pacijent pije. Tada će izabrani lekar iznaći mogućnost kako to da se reši. Tada će, na primer, odrediti koji je lek prioritetniji i njega ostaviti, a drugi lek će zameniti nekim koji može da se koristi u kombinaciji sa prvim lekom - navodi Čvokićeva.
U brizi za ozdravljenje deteta, roditelji nekada svoje potomke leče "babskim" receptima. Doktorka Malešević kaže kako manja šteta nastaje od obloga i čajeva, nego od pogrešno korišćenih lekova i antibiotika. Objašnjava kako je dobro utopliti dete koje ima bronhitis i svakako mu treba davati tople napitke, ali ne previše dugo.
-  Ako se tegobe ne smanjuju posle 24 sata, treba odvesti dete lekaru. Doktor je taj koji će da pregleda dete i kaže da ono ima bronhitis, a potom će mu odrediti lekove i terapiju. Ne mogu roditelji da postavljaju dijagnozu i određuju terapiju - navodi dr Malešević.
Praksa ipak pokazuje drugačije, jer pacijenti znaju i da postave dijagnozu i da odrede pravu terapiju. U Apoteci "Novi Sad" svakodnevno se susreću i sa pacijentima koji imaju recepte, ali i sa onima koji sami određuju čime će se lečiti. Pomoćnica direktora za farmaceutsku delatnost Nada Ilić kaže kako u svakoj apoteci postoje farmaceuti koji su na raspolaganju pacijentima i mogu da im objasne koje lekove mogu da kombinuju, a šta ne bi trebalo da uzmu u paketu sa drugim lekovima.
- Sve češće pacijenti traže savet od farmaceuta. Ima, naravno, i onih koji ne žele da se konsultuju i koji sami određuju sebi koje će lekove uzeti, ali mi i sa njima pokušavamo da pričamo - kazala je Ilićeva.
I pored svih saveta, mnogi će ući u apoteku i kupiti antibiotik i brufen. Njih će iskombinovati sa raznim analgeticima, lekovima protiv kašlja i antipireticima. Možda ipak ne bi bilo zboreg da kažete apotekarima šta planirate sa tom kesom lekova i u kojoj kombinaciji ćete ih piti. Za vaše dobro.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.