U Srbiji više od 23.500 devojčica i dečaka vakcinisano protiv HPV-a

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji je za godinu dana, koliko je vakcina o trošku RFZO dostupna u domovima zdravlja, primilo više od 23.500 devojčica i dečaka.
U Srbiji više od 23.500 devojčica i dečaka vakcinisano protiv HPV-a
Foto: 021.rs (Ilustracija)
"Oko 18.500 devojčica i oko 5.000 dečaka, mahom u velikim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dok je u Novom Pazaru vakcinisano manje od 50 dece. Da bi što više dece i mladih bilo zaštićeno na ovaj način, potrebno je da roditelji budu informisani i upoznati s tim da je reč o veoma efikasnoj i bezbednoj vakcini, jer samo tako možemo ostvariti cilj Svetske zdravstvene organizacije, a to je da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70 odsto žena ide na redovne skrining preglede i da 90 odsto dobije blagovremenu dijagnostiku i lečenje", izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić
Međutim, prema mišljenju epidemiološkinje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine Mirjane Štrbac, preko 20.000 vakcinisane dece je i dalje mali broj kada se priča o broju dece u Srbiji koja treba da se zaštite.
"Najbolji uspeh vakcinacije postiže se kada se u kratkom vremenskom periodu što veći broj dece vakciniše, kako bi se sprečila transmisija humanih papiloma virusa i zato je potrebno da se što više priča o tome, podiže svest i da roditelji sve dece znaju da je ovo jedina specifična mera zaštite od HPV-a", izjavila je Štrbac. 
 
Prema rečima pomoćnika ministra zdravlja Đure Radovića, Ministarstvo zdravlja prepoznalo je potrebu za uspostavljanjem centralne evidencije imunizacije HPV vakcinama, i u skladu sa tim formiralo radnu grupu koja će uvesti digitalni karton imunizacije, što će zaposlenima u zdravstvenom sistemu omogućiti vođenje evidencije o vakcinaciji pacijenata, kao i praćenje HPV imunizacije u Srbiji, na osnovu kojih će se blagovremeno objavljivati statistički podaci.
 
Prema saopštenju Udruženja građana za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori" i Udruženja žena "Naša Aska", iako se ova vakcina u našoj zemlji dobija o trošku zdravstvenog osiguranja i namenjena je deci uzrasta od devet do 19 godina, na godišnjem nivou oko 1.500 žena oboli, a više od 700 premine od raka grlića materice, što Srbiju stavlja na treće mesto u Evropi kada su pitanju učestalosti i stope mortaliteta.
  • Ja

    18.06.2023 14:33
    Odgovor za @NS
    Ako pitate zašto SAMO 5.000 dečaka - na to odgovor ne znam.

    Ali ako pitate zašto uopšte dečaci, razlog je sledeći: dečaci su, kao i devojčice, prenosnici. Ali, pošto mnogo ređe od devojčica imaju simptome ili posledice (rak testisa npr, za razliku od devojčica kod kojih je HPV mnogo češće izaziva rak grlića materice), ne testiraju se nego idu okolo i prenose dalje, a to ne znaju ni devojčice sve dok papa test ne pokaže promene na grliću materice. Kondom ne pomaže potpuno, mada jeste donekle zaštita. Nisu krivi ni devojčice ni dečaci, nego slaba edukacija i ulaganje u preventivu. Zato vakcinacija - da i dečaci i devojčice budu bezbedni.
  • NS

    18.06.2023 12:59
    Zašto je vakcinisano 5000 dečaka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.