Proverite zdravlje srca: Ovo je test za koji vam treba 10 sekundi

Istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Physiology" pokazuje da fleksibilnost može biti povezana sa kardiovaskularnim zdravljem.
Proverite zdravlje srca: Ovo je test za koji vam treba 10 sekundi
Foto: Pixabay

Pokazalo se da kod osoba starijih od 40 godina mogućnost dodirivanja nožnih prstiju dok sede može biti povezana sa rizikom od srčanog ili moždanog udara, prenosi Index.hr.

Nemogućnost obavljanja ovog jednostavnog zadatka može značiti da su vaše arterije izgubile svoju fleksibilnost i postale ukočene.

Zašto se to dešava?
 
Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, što pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. 
 
Otvrdnjavanje arterija povezano je sa starenjem i dovodi do visokog krvnog pritiska i povećava sklonost stvaranju krvnih ugrušaka u arterijama, čime se povećava rizik od moždanog i srčanog udara.
 
Studija je obuhvatila 526 zdravih odraslih nepušača normalne težine između 20 i 83 godine. 
 
Učesnici su zamoljeni da sede na podu sa leđima uza zid i ispruženim nogama. Zatim su ispružili ruke napred i savili se u struku. 
 
Na osnovu toga koliko daleko su mogli da dopru do nožnih prstiju, učesnici studije su zatim klasifikovani kao oni sa niskom ili visokom fleksibilnošću.
 
Rezultati su zatim upoređeni sa krvnim pritiskom učesnika, kardiorespiratornom kondicijom i otkucajima srca. 
 
Utvrđeno je da fleksibilnost trupa predviđa arterijsku krutost kod sredovečnih i starijih učesnika, ali ne i kod mlađih učesnika.
 
"Verujemo da istezanje, joga i pilates treba da budu integrisani u preporučene vežbe za kardiovaskularno zdravlje", zaključili su istraživači.
Kako uraditi ovaj test kod kuće?
 
Sedite na pod leđima naslonjeni na zid i ispruženim nogama. 
 
Zatim ispružite ruke napred i savijte se u struku. Pokušajte da dodirnete prste. 
 
Ako ne možete, možda ćete imati povećan rizik od suženih arterija. Proverite svoj krvni pritisak.
  • Komsinica

    11.08.2023 12:16
    Ceo zivot sam se bavila sportom i odbojkom i istezala i na kraju mi rekose da imam skracenu zadnju lozu. Tako da to nema veze ni sacim sto se pise. A elasticnost dolazi istezanjima i vezbama. A tako lako da se donese sud na osnovu toga sto je napisano - budalastina.
  • Mr. No

    09.08.2023 07:58
    Kuda plovi ovaj brod
    Pokojni premijer je lepo rekao, od akvarijuma možete da napravite riblju čorbu, ali od riblje čorbe ne možete da napravite akvarijum.
    Kako fizičkim vežbama vratiti elastičnost vena koje su ostarele?
    Budalaština.
  • Шарло акробата

    08.08.2023 23:40
    Са 83 лета неби ни факир доватио прсте

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?