Kožu treba negovati i "iznutra": I to cele godine, ne samo tokom leta

Koža ima veliku ulogu u očuvanju zdravlja.
Kožu treba negovati i "iznutra": I to cele godine, ne samo tokom leta
Foto: Pexels
Ona je organ za termoregulaciju, za detoksikaciju, deo je imunog sistema, a ima i enzimsku aktivnost u proizvodnji vitamina D.
 
U dodiru sa antigenima, proizvodi histamin i brani organizam u slučaju alergija.
Faktori koji oštećuju kožu su mnogobrojni. Pre svega, ekstremna toplota dovodi do isušivanja, a znojenjem se gube i hranljivi sastojci i menja kiselost, odnosno pH kože, i tada koža više ne može efikasno da brani organizam.
 
U letnjem periodu i ultravioletni zraci mogu oštetiti kožu. Pored toga, nedostatak vode, prisustvo toksičnih materija, hlor iz vode, nikotin, alkohol, začini i šećer, pa i neki lekovi, oštećuju kožu. Alergeni takođe deluju na nju.
Koža ima tri sloja - površinski, srednji i potkožno tkivo. Ta tri sloja sadrže kolagen i elastična vlakna, ali i dosta tečnosti i upravo zbog toga je jako važna količina vode koju pijemo, da bi bila dovoljna vlažnost tog vezivnog tkiva koje je dosta rastresito.
 
Koži su potrebni mnogi hranljivi sastojci - belančevine, aminokiseline, vitamini C, A, E, B6, B12, folna kiselina, a od minerala najviše magnezijum, cink, silicijum. Takođe su potrebne i esencijalne nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6 i naročito gama-linoleinska kiselina).
 
"Svetska zdravstvena organizacija sve više upozorava na povećanu učestalost melanoma - malignih promena na koži koje stvaraju i metastaze. Melanom može biti posledica UV zračenja. Treba obratiti pažnju na mladeže i odlaziti na preglede", kaže doktorka Amalija Tarnocki.
 
Dodaje da razni hormonski poremećaji i stres takođe mogu da se odraze na koži u vidu ekcema, suve perutave kože, povećanog opadanja kose, psorijaze, akni itd. Takođe i nedostatak hranljivih sastojaka i vode dovode do ubrzanog stvaranja bora i starenja kože.
 
Dodaci ishrani Calivite koji mogu doprineti zdravlju kože su Beauty formula i Glam up.
 
 
Beauty formula je kompleksan preparat koji obezbeđuje hranljive sastojke za zdravlje kože, kose i noktiju kada nema većih zdravstvenih poremećaja. Može da pomogne kod suve, perutave kože i kod opadanja kose. Sadrži vitamine A, C, E i B kompleks, a vitamini utiču na rast ćelija vezivnog tkiva kože i sluzokože, neki deluju kao antioksidansi štiteći od UV zračenja. C vitamin je potreban i za stvaranje kolagena. 
 
Od minerala u Beauty formuli se nalaze cink, bakar i jod. Bakar je neophodan za stvaranje pigmenta melanina, kao i za kvalitet kolagena i elastina. Cink je neophodan u celom vezivnom tkivu, a jedan od znakova manjka cinka je pojava belih tačkica na noktima.
 
Sadrži i ekstrakt rastavića koji je izvor silicijuma zaduženog za kvalitet kolagena, a podstiče i detoksikacione procese u koži. Koža mora da izbacuje otpadne materije iz organizma, a ukoliko detoksikacija ne funkcioniše dobro, one se talože i mogu da dovedu do raznih poremećaja na koži, poput ekcema.
 
Hijaluronska kiselina je takođe sastojak ovog dodatka, kao i pojedine aminokiseline i kolagen koji predstavljaju važne elemente za kožu.
 
"Beauty formulu predlažemo za održavanje zdravlja kože, kod suve, perutave kože, kose i noktiju, kod opadanja kose, a može biti i dodatak kod tretmana dermatoloških poremećaja", navodi doktorka Tarnocki.
 
 
Za Glam up možemo reći da je kolagensko antioksidativni napitak za zdravlje vezivnog tkiva. Sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu, alfalipoičnu kiselinu, koenzim Q10, ekstrakt nara i kompleks karotenoida koji su snažni antioksidansi, vitamin E i ekstrakt slatkog krompira koji obezbeđuje ceramid za izgradnju kože. 
 
Količina kolagena u organizmu se smanjuje tokom života i posle 25. godine opada za 1,5 odsto godišnje. Kolagen u preparatu Glam up je lako svarljiv i lako se distribuira u organizmu. On takođe podstiče stvaranje sopstvenog kolagena u svim vezivnim tkivima. 
 
Moćni biljni antioksidansi, naročito u letnjem periodu, mogu biti značajan preventivni faktor za očuvanje zdravlja kože i zaštitu od UV zračenja. 
 
"Može doprineti očuvanju elastičnosti kože, koristan je posle solarijuma i sunčanja, kao i posle noćnih izlazaka. Pomaže u prevenciji nastanka strija u trudnoći i posle porođaja, kao i kod sportista koji se bave bodibildingom. Pomaže i kod ožiljaka, kod pigmentnih mrlja i kod otklanjanja celulita, popravlja i kvalitet kože, kose i noktiju. Može da bude pomoć i u menopauzi za održavanje elastičnosti kože jer je poznato da u klimaksu dolazi do većeg isušivanja kože, pomaže i protiv ožiljaka od akni, a popravlja kvalitet kolagena i u zglobovima", kaže doktorka Tarnocki.
 
Ističe da, osim tokom leta kada nam je koža više izložena Suncu, može biti koristan kad god postoji potreba da se koža malo ishrani, bez obzira da li je zimski ili letnji period.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.