Evropljani i dalje izloženi velikim količinama opasne hemikalije

Evropljani su još uvek izloženi prekomernim količinama bisfenola A, štetne hemikalije poznate kao BPA koja se desetinama godina koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda.
Evropljani i dalje izloženi velikim količinama opasne hemikalije
Foto: Pixabay

Ovo otkriće objavila je krajem prošle nedelje Evropska agencija za okolinu.

Agencija EU saopštila je da su uzorci urina prikupljeni od Evropljana u više zemalja otkrili da je izloženost BPA-u i dalje "znatno iznad prihvatljivih nivoa zdravstvene bezbednosti" i predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi.

BPA je sintetička hemikalija koja se široko koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, višekratnim bocama za vodu i cevima za pitku vodu.
 
Čak i u malim dozama, hemikalija može oslabiti imunološki sistem, navela je agencija.
 
Ostali zdravstveni problemi koje BPA može uzrokovati uključuju neplodnost i alergijske reakcije na koži.
 
Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamena za BPA izmereni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugala i Švajcarske.
 
Nivo prekoračenja varirala je između 71 posto i 100 posto, rekla je EEA sa sedištem u Kopenhagenu za tih 11 zemalja.
 
"Zahvaljujući revolucionarnom EU-ovom istraživačkom projektu ljudskog biomonitoringa, možemo videti da bisfenol A predstavlja mnogo rašireniji rizik za naše zdravlje nego što se dosad mislilo", izjavila je izvršna direktorka EEA Lina Ila-Mononen.
"Moramo ozbiljno shvatiti rezultate ovog istraživanja i preduzeti više radnji na nivou EU-a kako bismo ograničili izloženost hemikalijama koje predstavljaju rizik za zdravlje Evropljana", dodala je.
 
BPA je već godinama zabranjen u plastičnim bocama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU.
 
U februaru 2018. godine EU je takođe uvela stroža ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom.
  • Zamenik zamenika

    18.09.2023 20:39
    Srećan pa su bar vratili sa granice povrće i voće iz Srbije.
  • Joca

    18.09.2023 20:00
    Pffff... Dođite ovamo. Toliko smo zatrovani da varimo plastične kese. :'D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?