Depresija može biti direktan uzrok dijabetesa tipa 2

Novo genetsko istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da depresija može biti direktan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2.
Depresija može biti direktan uzrok dijabetesa tipa 2
Foto: Pixabay
U svetu od dijabetesa boluje 422 miliona ljudi, a 95 odsto njih ima dijabetes tipa 2. Naučnici su i pre znali da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 postoji dva puta veća verovatnoća od razvoja depresije u poređenju s onima koji ne boluju od te bolesti.
Međutim, nije bilo u potpunosti razjašnjeno uzrokuje li depresija dijabetes ili je obrnuto. Zbog toga su se u ovom istraživanju koristili statističkom metodom, Mendelovom randomizacijom, da bi analizirali genske i zdravstvene podatke. 
Prvi put su otkrili da depresija direktno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali ne i obrnuto. Otkrili su i da postoji sedam genskih varijanti koje doprinose razvoju i dijabetesa tipa 2 i depresije.
 
Reč je o zajedničkim genima koji imaju važnu ulogu u proizvodnji insulina ili upalama mozga, gušterače ili masnoga tkiva, a promene u tim biološkim procesima potencijalno objašnjavaju kako depresija utiče na dijabetes. 
 
Iako nije pronađen direktan uzrok koji bi ukazivao na to da dijabetes uzrokuje depresiju, stručnjaci i dalje veruju da teret života s dijabetesom tipa 2 može biti odlučujući faktor u razvoju depresije.
 
"Ova veoma važna studija daje nam nove uvide u veze između genetike, dijabetesa tipa 2 i depresije", rekla je Elizabet Robertson, direktorka istraživanja u udruženju "Diabetes UK", što je otkriveno nakon što su naučnici ispitali genetske podatke stotina hiljada stanovnika Velike Britanije i Finske.
 
Pokazalo se da je među 19.344 učesnika studije obolelih od dijabetesa tipa 2 kod njih 5.000 potvrđena dijagnoza depresije, a 153.000 njih je prijavilo više simptoma te bolesti. 
 
"Ova saznanja bi mogla pomoći zdravstvenim radnicima da poboljšaju negu i podršku depresivnim osobama i da se spreči razvoj više slučajeva dijabetesa tipa 2", rekla je Robertson.
Studija je objavljena u časopisu "Diabetes Care" i otkrila je da i prekomerna telesna težina i gojaznost imaju ulogu u razvoju dijabetesa, a u 36,5 odsto ispitanih je u direktnoj vezi.
 
S obzirom na to da su u istraživanju autori povezali depresiju, dijabetes tipa 2 i gojaznost, kazali su kako se nadaju da će njihov rad podstaći lekare da češće šalju pacijente s dijagnostikovanom depresijom na testove za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i ostalih sličnih zdravstvenih stanja.
 
Genetska istraživanja važna su da bi se u populaciji identifikovali prisutni genomski faktori koji dovode do bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.