VIDEO: Kuvar objašnjava kako da bezbedno podgrejete hranu (i kad da to izbegavate)

Praktikovanje kuvanja s ostacima je odličan način da uštedite novac i smanjite količinu bačene hrane.
VIDEO: Kuvar objašnjava kako da bezbedno podgrejete hranu (i kad da to izbegavate)
Foto: Pixabay

Ali, važno je znati da podgrevanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti, kako su na svojoj koži nedavno osetili studenti koji su konzumirali testeninu ostavljenu na sobnoj temperaturi - što je dovelo do ozbiljnih problema s jetrom i pankreasom.

Pod nazivom "Sindrom pržene riže" krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrevamo suvu hranu poput krompira, testenine i pirinča. Ovaj tip hrane može da sadrži bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se greje ili boravi predugo na sobnoj temperaturi, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan iskusni kuvar podelio je ključni savet kako se zaštititi od ovakvih rizika. 
 
"Naučio sam da sledim pravilo 40, 140, 4. To znači da, ako hranu ostavite da stoji između temperatura od 4,4 °C i 37,8 °C (40 i 140 Farenhajta) više od četiri sata, trebalo bi da je izbegavate. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako biste očuvali sigurnost hrane".
 

Jon Kung, profesionalni kuvar iz Detroita, koji ima 1,7 miliona pratilaca na svom TikTok kanalu, gde deli svoje kulinarske savete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže podgrevate hranu unutar temperature od 40 do 140 stepeni Farenhajta.

Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osetljivosti na ovakve rizike, trebali bismo biti svesni opasnosti, piše Mirror.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.