Kako da deca dobijaju dovoljno vitamina neophodnih za njihov razvoj?

Od rođenja pa do adolescentnog doba, kada dete odrasta u odraslu osobu, u dečijem organizmu se odvijaju intenzivni procesi rasta i razvoja.
Kako da deca dobijaju dovoljno vitamina neophodnih za njihov razvoj?
Foto: Pixabay
U tom periodu se u organizmu deteta svakodnevno dešavaju velike promene i procesi sazrevanja, a za odvijanje tih procesa potrebno je dovoljno energije i dovoljno hranljivih materija. 
 
To može da pruži jedna uravnotežena i pravilna ishrana. Potreban je unos izbalansirane količine belančevina, masti, ugljenih hidrata, izvesne količine omega 3 masnih kiselina, a bez određenih elemenata, kao što su selen, cink, jod, gvožđe, hrom, mangan i drugi, nema efikasnog i pravilnog metabolizma i proizvodnje energije. Neophodne su i antioksidativne, zaštitne materije, posebno vitamini A, D, E, C, kao i B kompleksa.
Međutim, u današnjoj ishrani je sve manje minerala i vitamina, a za dečiji uzrast su posebno karakteristični i loše navike i izbirljivost.
 
"Zbog toga je potrebno koristiti suplemente u ishrani dece da bi se obezbedilo dobro zdravlje i uslovi za pravilan rast i razvoj", navodi pedijatar Sonja Bralović. 
Calivita ima kvalitetne dodatke ishrani za decu, dobro izbalansiranog sastava i u dozama prilagođenim svakom dečijem uzrastu. Visoko su iskoristljivi, bez dodataka materija kao što su aditivi, konzervansi, veštačke boje i zaslađivači.
 
Pre steps daily 
 
Namenjen je deci do dve godine starosti. To je tečni preparat sa devet vitamina - A, C i B kompleks. Namenjen je za dopunu i optimalizaciju dnevnog unosa vitamina, za očuvanje imuniteta, pomaže u lečenju malokrvnosti, popravlja apetit deteta i pruža antioksidativnu zaštitu. Prijatnog je ukusa. 
 
 
Lion kids D 
 
Namenjen je deci od dve do sedam godina. Sadrži 23 komponente - vitamine i minerale. To su beta karoten, vitamin E, ceo B kompleks, tu je i folna kiselina, vitamin D3, vitamin C, inozitol koji je bitan za bolju energiju, osam minerala - jod, gvožđe, mangan, bakar, magnezijum, selen, cink i hrom. To su jako važni elementi za obezbeđivanje dovoljno energije u dečijem organizmu. 
 
Koristi se da bi se nadopunila količina vitamina i minerala, što je bitno za obezbeđivanje uslova za pravilan rast i razvoj deteta, štiti od malokrvnosti, popravlja apetit i imunitet, jača dečiji organizam, smanjuje sklonost ka alergijama i infekcijama. 
 
"Posebno su dobra iskustva primene ovog preparata kod dece koja idu u vrtić. Ta deca su izložena različitim virusima koji praktično moraju svi da prođu kroz njihov organizam, jer su svakodnevno u kontaktu. Dobar broj dece postane jako bolešljiv i osetljiv, a pritom pojedina deca loše prihvataju hranu u obdaništu, neće da jedu, gube na težini ili postaju malokrvna, što izaziva zabrinutost kod roditelja", navodi dr Bralović.  
 
To su tabletice u obliku životinja koje se žvaću i uglavnom se preporučuje za decu koja već imaju sve zube, znači za starije od dve godine. 
 
 
Vitamin C  
 
Vitamin C je najbitniji antioksidans jer učestvuje u brojnim procesima u organizmu. Bitan je za sintezu nekih proteina, posebno kolagena, daje kvalitet i čvrstinu vezivnog tkiva - za kosti, za zube, desni i hrskavicu. Pomaže našem imunom sistemu tako da je izuzetan u akutnim fazama bolesti kada se potrebe za C vitaminom značajno uvećavaju, nekada i dva do tri puta u odnosu na preporučene doze. 
 
"Takva primena C vitamina dala je dobre rezultate - pomaže skraćenju trajanja bolesti, ublažavanju simptoma i lakšem snižavanju temperature, što je u dečijem uzrastu jako bitno, a roditelji se tada uvek jako uplaše i ne znaju šta da rade. Pored toga, štiti od alergije i deluje protivupalno", objašnjava dr Bralović.     
 
Calivita ima dva preparata namenjena deci - Liquid C (tečan preparat, potpuno prirodna formula C vitamina bogata bioflavonoidima, sa ekstraktom šipurka, a sadrži i prirodne provitamine vitamina C) i Lion kids C (tablete za žvakanje). 
 
 
Vitamin D
 
"Prisutna je njegova sistematska primena kod dece već više decenija i svaka beba izlazi iz porodilišta sa preporukom za 400 jedinica D vitamina", kaže dr Bralović. 
 
On je bitan za harmoničan rast i razvoj deteta, odnosno neophodan je za pravilan rast i čvrstinu kostiju, zuba, vezivnog tkiva i hrskavica. Učestvuje i u brojnim metaboličkim procesima, u sintezi nekih proteina i hormona, pospešuje i imuni odgovor organizma i pomaže u odbrani od različitih infekcija. Pomaže i u očuvanju energije. U akutnim fazama bolesti takođe se povećavaju potrebe i za D vitaminom.
 
"Dnevno se preporučuje za decu do dve godine 400 IJ, za uzrast do puberteta 600 do 800 IJ, a u periodu puberteta 1.000 do 1.200 IJ", navodi dr Bralović.
 
Preparat Calivite D-drops je tečan dodatak ishrani, koji u jednoj kapi ima 400 IJ vitamina D3.
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.