Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče

Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče.
Dok se pojedini zaklinju kako ona ima neverovatno dobro dejstvo na probavu, rešava problem sa mučninom, mamurlukom i slično, drugi je izbegavaju, verujući da gaziranost šteti njihovom telu.
 
Najveća zabluda je da gazirana voda "zakiseljava" organizam.
Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. 
 
Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.
Prema kliničkom ispitivanju objavljenom 2002.godine u European Journal of Gastroenterology & Hepatology, gazirana voda može pomoći u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese.
     
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
 
Gazirana voda nije štetna po zdravlje. 
 
Uz činjenicu da naše telo lakše apsorbuje minerale iz vode nego iz hrane, mineralne vode imaju i brojna lekovita svojsta zavisno od sastava i količine minerala koju sadrže.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Aorta priznata kao zaseban ljudski organ

Aorta, glavna i najveća krvna arterija, koja prenosi krv iz srca u ostatak tela, dobila je posebnu čast u medicinskom svetu - priznata je kao zaseban ljudski organ.

Pad broja obolelih od gripa i prehlade

Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".