VIDEO: Napravljeni mikroroboti koji leče oštećeno tkivo

Naučnici su u laboratoriji napravili prve mikro robote od ljudskih ćelija, koji su u stanju da izleče oštećeno nervno tkivo, navodi se u studiji Tafts Univerziteta u Medfordu.
VIDEO: Napravljeni mikroroboti koji leče oštećeno tkivo
Foto: Pixabay
Ovi prvi bioroboti, koji su nazvani antrobots su napravljeni od ljudskih trahealnih ćelija - organa kroz koji prolazi vazduh od grla do pluća.
 
Da bi testirali isceliteljske mogućnosti ovih bio-robota, naučnici su u laboratorijskim uslovima stavili antrobote na oštećeno ljudsko tkivo.
Nakon samo tri dana, navodi se, tkivo je u potpunosti regenerisano, što je iznenadilo istraživače, jer ćelije ovih mikro-robota nisu bile ni na koji način genetski modifikovane ili programirane za takvu funkciju.   
 
Smatra se da ovi bioroboti mogu da budu personalizovani, odnosno napravljeni od ćelija svake obolele osobe ponaosob i da mogu veoma uspešno da čiste arterije od neželjenih naslaga, razgrađuju nagomilanu sluz ili da kroz telo pacijenta efikasno dostavljaju prepisane lekove do određenih organa.
Kombinovanjem više tipova ljudskih ćelija, naglašava član istraživackog tima biolog Majkl Levin, moguće je napraviti antrobote koji mogu da vrše složene funkcije u lečenju ljudi, bilo da je reč o pravljenju novog tkiva ili kompleksnom ispitivanju bolesti.
 
"Jednom kada nauka u potpunosti otkrije koje ljudske ćelije ili kombinacije ćelija imaju najveću moć isceljenja, od njih se mogu praviti mali bioroboti koji će služiti i u regenerativnoj medicini, ukljkučujući i ponovno izrastanje ljudskih organa pa čak i udova", kaže Levin. 
 
Ovo otkriće objavljeno je u naučnom časopisu "Nature".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.