FOTO: Royal Balm - prva i jedina organska srpska kozmetika koja vodi računa o čoveku i sredini

Prva i ujedno jedina organska kozmetika domaćeg porekla na našem tržištu je Royal Balm, pa bi se moglo reći da su i svojevrsni pioniri u ovom području.
Kao što nam nije svejedno šta unosimo u svoj organizam, ne treba da nam bude svejedno ni šta ćemo naneti na svoju kožu. "Što prirodnije - to bolje, uz akcenat na zaštiti životne sredine" - mogla bi biti krilatica Royal Balm (eng. Kraljevske kreme), jer ova kompanija, koja postoji već deset godina, u svom poslovanju nastoji da se drži upravo toga. Ali zapravo, kako kaže fitoterapeutkinja Katarina Milosavljević iz Royal Balm-a, najvažnije je da ova prirodna kozmetika nekome može da pomogne.
 
"Naša prirodna krema za lice pruža značajne zdravstvene benefite, posebno kada se radi o ozbiljnim dermatološkim izazovima s kojima se naši kupci suočavaju. Mnogi od njih, nakon što su isprobali razne opcije bez uspeha, nađu rešenje upravo u našim proizvodima. Čak i dermatolozi prepoznaju efikasnost naše kreme i preporučuju je svojim pacijentima", navela je Katarina za 021.rs.
Royal Balm pravi sopstvene sirovine, a Katarina objašnjava zašto su se odlučili baš na takav korak.
 
"Sirovine koje koristimo kod nas, nažalost, nisu dostupne za kupovinu zbog čestih nepravilnosti u njihovoj distribuciji. Zbog toga smo ušli u organsku proizvodnju kako bismo osigurali da kvalitet ostane jedinstven i na najboljem mogućem nivou. Naša proizvodnja biljaka je organski sertifikovana, a takođe je organski sertifikovana i naša proizvodnja u laboratoriji i po tome smo jedinstveni u Srbiji", kaže Katarina Milosavljević.
Organsko - za to mora da postoji i dokaz
 
Da bi nešto bilo zaista organsko, nije dovoljno da su samo pojedini sastojci prirodnog porekla. 
 
"Za dobijanje organskog sertifikata važno je da sve radimo u skladu sa prirodom. To znači da pazimo na okolinu, smanjujemo izduvne gasove, štitimo biljke koje gajimo, kao i sve što raste oko njih, te čuvamo raznolikost živog sveta. Na našoj plantaži, gde raste sedam različitih vrsta lekovitih biljaka, svaka biljka je zasađena tako da pruža zaštitu drugima. Ovo je deo naše velike pažnje i ljubavi prema mestu u kom živimo i načinu na koji se odnosimo prema prirodi koja nas okružuje", navodi ova fitoterapeutkinja i dodaje da za sve to mora da postoji dokaz, pa čitavu priču prate opsežna i komplikovana administracija i brojne analize.
 
 
Organsko znači i da mora da se vodi računa o ambalaži. Katarina kaže da se kozmetika Royal Balm namerno pakuje u smeđe bočice.
 
"Staklo koje koristimo za naše proizvode kao ambalažu je tamno da bi pružilo zaštitu biljnim ekstraktima od štetnih UV zraka, čuvajući njihova dragocena svojstva. Osim toga, to staklo se može reciklirati, a ambalaža se može prati i koristiti ponovo", objašnjava ona za 021.rs.
 
Takođe, naglašava planove za dalje unapređenje procesa, sa ciljem da se uticaj na životnu sredinu svede na minimum.
 
Svi sastojci su domaći - iz Srbije
 
Zato što je sve proizvedeno na organski način, od ključne je važnosti da su sve biljke uzgajane lokalno, iz Srbije.
 
Kozmetika Royal Balm ne sadrži sintetičke mirise, što znači da svaki proizvod drugačije miriše i to na lekovito bilje. 
 
"Važno nam je da se sve što koristimo u našim proizvodima uzgaja na Balkanu, unutar naše prirodne i energetske sredine. To znači da izbegavamo sastojke poput shea putera koji dolazi iz Afrike, kao i maslinovo ulje koje nije tipično za našu zemlju, jer nikada sa sigurnošću ne možemo znati njegovu čistoću. Zbog toga, na primer, u našem melemu od nevena koristimo isključivo neven iz organskog uzgoja, što nam omogućava potpunu kontrolu nad kvalitetom i čistoćom sastojaka kao i organsko sucokretovo ulje", napominje Katarina.
 
Kakve sastojke koristi Royal Balm?
 
Biljke koje se najčešće koriste u kremama, melemima i drugoj kozmetici su smilje, žalfija, lavanda, hajdučka trava, neven i kantarion. Koriste se samo prirodna ulja i to suncokretovo, laneno, orahovo, susamovo i prirodni voskovi, hidrolati (plemenita voda) koji u sebi sadrže komponente etarskih ulja.
 
Royal Balm upotrebljava samo prirodne sastojke kao što su hladno ceđena organska ulja, etarska ulja i hidrolate.
 
 
Kome je prirodna kozmetika namenjena?
 
Royal Balm ima oko 40 proizvoda koje mogu svi da koriste.
 
Kako kaže Katarina, melemi su namenjeni za sve generacije, jer u sebi sadrže najmanju koncentraciju etarskih ulja koja ne može da izazove alergije čak ni kod najmlađih. Zbog toga su melemi odlični za održavanje najnežnije bebine kože.
 
"Naši melemi su specifični jer nisu pravljeni od dvadeset različitih biljaka već su monokomponentni. Pravljeni su po farmaceutskim procedurama, i radimo po principu jedan po jedan ekstrakt biljke, pa dobijemo sirovinu koja je svaki put skoro identična. To znači da su ti proizvodi zaista jednako lekoviti i postojani", ističe naša sagovornica.
 
Hidrolate takođe mogu da koriste svi uzrasti. 
 
Kozmetički proizvodi su podeljeni po tipovima kože, jer je svaka koža specifična, zahtevna, drugačije se ponaša u različitim sredinama, pa zbog toga u Royal Balm veruju da ne postoji jedna univerzalna krema.
 
Svaka koža je jedinstvena i različito se ponaša u različitim uslovima, zbog čega kozmetički proizvodi Royal Balm pažljivo ciljaju specifične tipove kože. Ovo omogućava stručnjacima ove kompanije da pruže personalizovani pristup nezi, umesto da se oslanjaju na ideju jedne univerzalne kreme.
 
"Proizvodi po kojima smo poznati i koji su naši aduti su krema protiv bora, krema za suvu kožu i melem od smilja koji je efikasan protiv ožiljaka i bora. U planu je da pravimo i ulje od noćurka, koji bi mogao da pomogne onima koji imaju problema sa atopijskim dermatitisom. Takođe, jedan od najboljih naših proizvoda je krema za osetljivu kožu, naročito pomaže onima koji imaju problema sa rozeceom", ističe Katarina.
Detaljnije o konceptu Royal Balm, poreklu svakog sastojka, kozmetici i čitavu ponudu ove kompanije možete pogledati na njihovom sajtu royalbalm.rs. Takođe, tu ćete pronaći i sve informacije o sertifikatima koje Royal Balm poseduje. Sve novitete i vesti možete pratiti na njihovoj Fejsbuk stranici i Instagram profilu. Tu je i sama Katarina koja će vam rado odgovoriti na svako pitanje u vezi sa Royal Balm proizvodima na broj telefona 064 121 40 34.
 
"Moj broj telefona javan jer mi je istinski cilj da pomognem ljudima, a ne samo da ostvarim prodaju ili finansijsku dobit. Upravo zato organizujem i razne radionice gde učim ljude kako da prepoznaju prirodne sastojke i vrednuju prirodne proizvode", zaključuje Katarina.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.