Muškarci u Srbiji retko odlaze na preventivne preglede prostate: Urolog objasnio zašto

Kralj Čarls III boluje od kancera prostate. Prof. dr Aleksandar Milošević, urolog, smatra da je dobro što je ovakva informacija javno saopštena.
Muškarci u Srbiji retko odlaze na preventivne preglede prostate: Urolog objasnio zašto
Foto: Pixabay
Kako kaže za N1, ova informacija je doprinela da se veći broj muškaraca javlja ambulantama i kontroliše svoje zdravlje.
 
Kako dr Milošević navodi za N1, "kancer prostate se javlja od 50. godine i predstavlja najčešći maligni tumor muškaraca u Srbiji. Kritične godine su oko 65. i 75. Takođe se smatra da muškarci preko 80 godina skoro svi imaju incidentalni karcinom prostate, ali bez simptoma".
"Danas postoje razne terapije koje mogu da izleče tumor kod muškarca kojima je u 75. godini dijagnostikovana ova bolest u početnoj fazi", kaže doktor i dodaje da "ukoliko se javi u 50. godini, onda je slabo izlečiv i prosečno preživljavanje je oko tri godine".
 
On dodaje da je "u 65. godini preživljavanje oko pet godina, a kod starijih 10 i više godina".
Muškarci od 50. godine bi trebalo bar jednom godišnje da rade pregled prostate, što su i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.
 
"Kod nas muškarci to retko rade, jer naše osiguranje ne tera ljude da u određenim kritičnim periodima odlaze kod lekara, pokrivaju im to takozvanim besplatnim osiguranjem. Tako da oni najčešće završavaju na privatnim klinikama, gde je to skupo i nije pokriveno osiguranjem", objašnjava dr Milošević.
 
On je mišljenja da bi muškarci u pedesetim godinama trebalo da nađu svog urologa, da se vežu za njega, i da jednom godišnje odlaze na pristupačan preventivni pregled koji podrazumeva ultrazvučni pregled i pregled krvi - tumorski marker prostate PSA.
  • Radiolog

    13.02.2024 10:31
    @Tata
    Za statistiku od 10 godina - nije isto "otkrije u pocetnoj fazi" i "otkrije u pocetnoj fazi i dobio je samo zracenje". Zracenje je itekako faktor rizika.
  • Steva

    12.02.2024 18:44
    oj srrbijo med šljivama
    Jedan moj poznanik ja nedavno imao operaciju prostate za koju reče da je platio 2300, i ja mu kažem pa to i nije tako skupo,ali čovek potom reče da je iznos u evrima a ne u dinarima kako sam ja mislio.Dakle ko ima para taj će se lečiti a ko nema neka se pomoli Bogu i sačeka smtni čas.Eto tako je to u novonastalom društvenom uređenji DEMOKRATIJI.
  • Dule

    12.02.2024 10:41
    NEMOGUCE!!!
    APSOLUTNO JE NEMOGUCE je zakazati preglede kod urologa i to je opstepoznato,a sve ostalo je baljezganje da se od drveta ne vidi suma i obrnuto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.