Kako ublažiti neprijatne simptome menopauze?

Menopauza je period života svake žene kada prestaje menstrualni ciklus i dešava se oko 50. godine. U narodu se naziva i klimaks.
Kako ublažiti neprijatne simptome menopauze?
Foto: Pixabay
Do nje dolazi između 45. i 55. godine. Svaka peta žena ima menstruaciju i posle 53. godine, a svaka osma ulazi u klimaks sa 40 godina. Poslednjih decenija to je vrlo česta pojava da žene u 40. godini imaju poslednju menstruaciju.
 
Menopauza može biti izazvana i ako se operativno odstrane materica i jajnici, jer više nema funkcije jajnika da proizvode estrogen.
"Estrogen podstiče sazrevanje jajne ćelije i u organizmu utiče na više od 300 funkcija. Veoma je važan za zdravlje žene, on je 'dirigent' ženskog organizma i, ako dođe do poremećaja estrogena, dolazi do poremećaja i drugih hormona. U jajnicima u pubertetu ima oko 400.000 jajnih ćelija, od kojih svakog meseca sazreva 20 do 1.000, ali samo jedan folikul pukne i jajna ćelija kreće ka materici. Ovaj proces se odigrava svakog meseca, a kada se poslednja jajna ćelija istroši nastaje menopauza ili klimaks", kaže doktorka Amalija Tarnocki.
 
Prema njenim rečima, menopauza je kao otisak prsta - svaka žena je drugačije oseća. Ona nije bolest, nego je stanje i ima mnogo simptoma koji su kod nekih žena veoma neprijatni, dok kod drugih mnogo lakše prolazi.  
Najčešći simptomi su toplotni talasi (valunge). Neke žene ih imaju i 30 do 40 tokom 24 sata. Dolazi do lupanja srca, vrtoglavice, nesanice, žena teže ulazi u san, budi se tokom noći zbog valunga, javlja se osećaj nedostatka vazduha. Česti simptomi su i glavobolja, razdražljivost, a kod nekih žena dolazi do depresije.
 
"Veoma često kod žena se javlja osteoporoza, naročito ako su rano ušle u menopauzu. Smanjuje se čvrstina kostiju i one su sklonije prelomima. U menopauzi se godišnje gubi dva do tri odsto ukupne koštane mase, nekad i do 10 odsto. To zavisi i od stila života, žene pušači ranije ulaze u klimaks i imaju veću sklonost ka osteoporozi", objašnjava dr Tarnocki.
 
Nedostatak estrogena utiče i na kožu i sluzokožu, koje postaju tanje. Između ostalog, to uzrokuje da žene u menopauzi češće imaju urinarne infekcije. Javlja se i suvoća očiju, žene se žale i da imaju metalni ukus u ustima - takođe zbog istanjenosti sluzokože, a neke žene imaju i povećan apetit, pa može doći i do povećanja telesne težine.
 
Kako kaže dr Tarnocki, neprijatni simptomi menopauze se mogu izbeći uz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i korišćenje dodataka ishrani koji će obezbediti minerale, vitamine i biljne estrogene koji ne dovode do nuspojava. Ako se koristi pravi estrogen, to može da izazove nuspojave, pa se zato ne daje često.
 
Dodatak ishrani koji može da obezbedi minerale, vitamine i biljne estrogene je Menopausal formula
 
 
"U klimaksu savetujemo ishranu bogatu fito-estrogenima - jabuke, spanać, badem, soja, tofu, a da u ishrani bude manje životinjskih masti i da nema koncentrovanih šećera. Bez alkohola i cigareta. Ako uz izbalansiranu ishranu dodamo Menopausal formulu, tada se ženi obezbeđuje sve što joj nedostaje", kaže dr Tarnocki.
 
Menopausal formula sadrži grupu antioksidanasa - A vitamin, beta karoten, E i C vitamin, kao i bioflavonoide. Sadrži kompleks vitamina B, od B1 do B12, koji je vrlo značajan za funkciju celog organizma, naročito nervnog sistema, kao i vitamin D koji je preko potreban za očuvanje kostiju od osteoporoze. 
 
"Preparat sadrži i minerale, u heliranom obliku, pre svega kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, selen i gvožđe. Sadrži i mangan, jod, bor koji je vrlo važan za izgradnju kostiju, kao i hrom koji utiče na apetit i reguliše metabolizam šećera", kaže dr Tarnocki. 
 
Dodaje da Menopausal formula sadrži i ekstrakte biljaka koje su od davnina korišćene za poboljšanje zdravlja:
 
"To je pre svega rastavić koji štiti kosti i deluje kao diuretik, a zadržavanje tečnosti u organizmu je karakteristično za menopauzu. Druga biljka je kineski anđeoski koren koji sadrži biljne estrogene i štiti od infekcije mokraćnih puteva. Sibirski žen-šen je adaptogena biljka koja vraća organizam u ravnotežu i lakše se podnose ti neprijatni simptomi, a pospešuje i mentalnu svežinu. Ekstrakt slatkog korena deluje protiv depresije, podstiče rad jetre i budnost imunog sistema. Benediktanska trava pospešuje rad želuca, a tu su i divlji biber i crni kohoš koji sadrže biljne estrogene".
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu koje radi svakog radnog dana od 16 do 18 časova.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?