Jedan lek protiv bolova može izazvati srčani i moždani udar ako se dugotrajno koristi

Mnogi se oslanjaju na lekove protiv bolova za razne bolesti i povrede.
Jedan lek protiv bolova može izazvati srčani i moždani udar ako se dugotrajno koristi
Foto: Pixabay
Uobičajeni problemi poput glavobolje, bolova u leđima i temperature mogu se ublažiti uzimanjem tableta poput paracetamola i ibuprofena.
 
Iako su sigurni za korišćenje u skladu s uputstvom na pakovanju, istraživanja su pokazala da postoji rizik ako se suviše često koriste.
Do skoro se smatralo da je paracetamol potpuno siguran lek za pacijente s visokim krvnim pritiskom. Međutim, studija iz 2022. pokazala je da dugotrajna upotreba paracetamola može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među osobama s hipertenzijom.
 
Dejstvo na krvni pritisak sličan je dejstvu nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), poput ibuprofena, rekli su istraživači.
Kao deo studije koju je sproveo tim s Univerziteta u Edinburgu, 110 pacijenata sa istorijom visokog krvnog pritiska dobijao je ili jedan gram paracetamola četiri puta dnevno ili odgovarajući placebo tokom dve nedelje. Četiri grama paracetamola dnevno rutinski je propisana doza u bolesnika s hroničnim bolom. Svi pacijenti su primili oba tretmana. Oni kojima je propisan paracetamol zabeležili su značajan porast krvnog pritiska u poređenju s onima koji su uzimali placebo.
 
Ovaj porast bio je sličan onom uočenom kod nesteroidnih protivupalnih lekova i moglo bi se očekivati da će povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 odsto. Zbog toga je tim rekao da pacijentima koji imaju dugoročni recept za lekove protiv bolova treba dati najnižu delotvornu dozu kroz najkraće moguće vreme.
 
Profesor Džejms Dir, šef kliničke farmakologije na Univerzitetu u Edinburgu, objasnio je: "Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišćeniji lek u svetu, povećava krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčani i moždani udar."
Profesor Dir je rekao da bi lekari i pacijenti trebalo zajedno da razmotre rizike u odnosu na koristi, posebno kada su pacijenti u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.
 
"Ukratko, pokazali smo da dvonedeljno lečenje paracetamolom povećava krvni pritisak kod pacijenata koji imaju hipertenziju", rekao je on.
 
Ipak, rečeno je i da ljudi koji s vremena na vreme koriste paracetamol ne bi trebalo da brinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.