Sve više mladih oboleva od malignih bolesti: Naučnici ne znaju tačan uzrok

Globalna statistika i podaci onkologa i naučnika širom sveta ukazuju na zabrinjavajući trend porasta obolevanja od malignih bolesti osoba starih između 35 i 50 godina.
Sve više mladih oboleva od malignih bolesti: Naučnici ne znaju tačan uzrok
Foto: Pixabay
Modeli urađeni na osnovu raspoloživih podataka ukazuju da različite vrste raka, koje su nekada bile svojstvene populaciji starijoj od 60 godina, sve češće ugrožavaju mlađe osobe, kao i da će se u periodu od 2019. do 2030. godine broj obolelih od kancera u toj starosnoj grupi povećati za čitavih 30 procenata, otkriva novo istraživanje Global cancer observatory (GLOBOCAN), prenosi naučni časopis "Nature".
Ističe se da naučnici nisu uspeli da pronađu jasne uzroke za ovakav trend. Preterana gojaznost, uživanje u duvanu, konzumiranje procesirane hrane ili neefikasna zdravstvena kontrola i preventiva nisu razlozi ovako drastičnog povećanja bolesti kod mlađih osoba, ističe gastroenterološkinja Sonia Kapfer i dodaje da se uzroci ovog zabrinjavajućeg trenda moraju tražiti u nizu za sada nejasnih faktora i okolnosti, uključujući i genetsku predispoziciju.
Ovo istraživanje ukazuje da je na globalnom nivou učešće bolesti kancera kod mlađih od 50 godina i dalje relativno skromno, ali da se godinama konstantno povećava. Podaci pokazuju da se broj mladih koji su bolovali od raka u periodu od 1990. do 2019. godine povećao za 28 procenata i da je smrtnost od te bolesti u porastu.
 
U ovom segmentu globalne populacije najčešći je rak organa za varenje, a oštar porast zabeležen je naročito kod kolorektalnog kancera, raka pankreasa i stomaka.
 
U Sjedinjenim Američkim Državama, gde se vodi rigorozna statistika o broju slučajeva i trendu porasta ove bolesti, od 1990. godine kod osoba mlađih od 50 godina beleži se porast raka materice za dva procenta godišnje, a zasebni podaci od 2016. do 2019. godine beleže porast od 3,8 odsto godišnje raka dojke kod mladih.
 
Ističe se da je trend širenja ove bolesti veći kod mladih žena nego kod muškaraca, uz naznaku da su ovakva kretanja najmanje izražena kod belaca, a nešto više kod hispanaca, crnaca i Indijanaca.
Prema raspoloživim globalnim statističkim podacima, najveća stopa kancera na svetu je u Danskoj, gde je na 100.000 stanovnika zabeleženo 335 slučajeva različitih vrsta raka, a slede Irska, Belgija, Mađarska, Francuska, Holandija, Australija, Norveška i Slovenija.
  • Steva

    20.03.2024 08:08
    sramota je kako nam dobro ide
    Neka se ne sekiraju naučnici za to,brine se vučko za svoj narod,čim se bude prešlo na masovnu konzumaciju parizera bićemo najzdravija nacija na svetu.
  • Lekar u penziji

    19.03.2024 22:22
    Da pogadjam ?
    "Sve više mladih oboleva od malignih bolesti.."
    - Pad imuniteta zbog lošeg vazduha, plastične hrane i stresnog života !?
  • Pićuka

    18.03.2024 16:39
    Industrijski prerađena hrana. Pokušavaju pušenje da zabrane na sve načine, i to čine, a istovremeno nas bombarduju o štetnosti koje kakvih aditiva u hrani, herbicidima itd.. E tu ne mogu ništa da učine. Taj esnaf je jači od svega na planeti. A farmacija je posebna priča. Itako dalje i tako bliže. Mora se od nečega umreti, pre ili kasnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.