Istraživanje: Nadutost nije samo tegoba, već problem koji se izuzetno teško podnosi

Često se ljudima koji pate od nervoze creva (IBS) olako kaže "nije ti ništa, to je samo nadutost" ili "nije ništa, to su samo gasovi".
Istraživanje: Nadutost nije samo tegoba, već problem koji se izuzetno teško podnosi
Foto: Pixabay
Međutim, novo istraživanje koje je sproveo Probiotic Excellence Center AbelaPharm otkriva koliko su takvi stavovi pogrešni.
 
Sa čak 32.000 ispitanika, ovo opsežno istraživanje je pokazalo da IBS značajno narušava kvalitet života. Grčevi, nadutost, gasovi i neredovno pražnjenje creva često su samo deo problema s kojima se oni suočavaju.
Prema podacima istraživanja, čak 16.000 ispitanika je izjavilo da je nadutost koju osećaju teško podnošljiva, ili čak izuzetno bolna, a više od 50% ispitanika je navelo da ih neprijatnost u stomaku obavezuje da prestanu sa svojim normalnim uobičajenim aktivnostima. 
 
Ponavljajući bol u stomaku - najmanje jednom nedeljno, prijavilo je 20.000 ispitanika, dok je značajno veći broj (23.000) izjavio da osećaju nervozu tokom dana, što direktno utiče na njihov stomak.
Ovo ne čudi, s obzirom na to da je naš crevni sistem sistem celom dužinom prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija koje su slične strukturi ćelija mozga.
 
Isti neurotransmiteri koji se nalaze u mozgu (poput serotonina i dopamina) prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga se tegobe iritabilnog kolona obično pogoršavaju tokom ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti.
 
Istraživači su došli i do saznanja da nadutost i gasovi muče čak 80% ispitanika od kojih su u ovom istraživanju 62% bile žene, dok je 38% ispitanika činila muška populacija. Ove brojke jasno ukazuju na široko prisutne gastroenterološke probleme u našoj populaciji.
 
Međutim, ono što je još važnije, rezultati ovog istraživanja jasno ukazuju da bi umesto da ove probleme olako shvatamo, trebalo da imamo veće razumevanje i da pružimo podršku ljudima koji pate od iritabilnog kolona.
Sindrom iritabilnih creva (IBS) predstavlja najčešći razlog posete gastroenterologu. Prate ga nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku, kao i problemi sa pražnjenjem creva.
 
Važno je napomenuti da spada u takozvane funkcionalne poremećaje, što znači da nije reč o ozbiljnoj bolesti poput maligniteta ili upalnih bolesti creva. Međutim, IBS može značajno narušiti kvalitet života i ograničiti svakodnevnicu ovih pacijenata što je zapravo i samo istraživanje pokazalo.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.