Živimo sve duže: Očekivani životni vek u 2050. biće 78,2 godine

Životni vek na globalnom nivou biće povećan za gotovo pet godina do 2050, sa 73,6 godina koliko je bio u 2022. na 78,2 godine u 2050. godini.
Živimo sve duže: Očekivani životni vek u 2050. biće 78,2 godine
Foto: Pixabay
To se navodi u studiji objavljenoj u engleskom časopisu "Lancet".
 
U tom medicinskom časopisu se navodi da će do 2050. godine očekivani životni vek muškaraca biti povećan za 4,9 godina na 76 godina, a žena za 4,3 godine na 80,5 godina. 
U studiji, koju je sačinio Institut za javno zdravlje koji se bavi globalnom zdravstvenom statistikom, a nalazi se na Univerzitetu Vašington u Sijetlu u SAD, ističe se da će očekivani životni vek rasti brže u regionima koji trenutno imaju relativno nizak životni vek, kao što je podsaharska Afrika.
 
Prema tom istraživanju, kontinuirani rast očekivanog životnog veka posledica je mera u javnom zdravstvu koje su dovele do efikasnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, korone i niza drugih zaraznih bolesti.
Istovremeno, naučnici naglašavaju da će neinfektivne bolesti više ometati rast očekivanog životnog veka u budućnosti nego zarazne, navodeći kao primer kardiovaskularne bolesti, kancer, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes, preneo je sajt Medical press.
  • Zoja

    20.05.2024 09:56
    Zoja
    Neznam za ostale zemlje sveta ali se u Srbije umire ko nikada pre sve 30 40 50 + svakodnevno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.