Gazirana voda je uvek tu da pomogne

Polovinu našeg tela čini voda. Tokom dnevnih aktivnosti svi gubimo deo ovog ključnog sastojka.
Gazirana voda je uvek tu da pomogne
Foto: Pixabay

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, otkrilo je da i sasvim blag manjak vode (dehidratacija), što iznosi oko pet odsto naše telesne težine, utiče na krvne sudove u našem mozgu. To uzrokuje smanjenje intelektualnih i motoričkih funkcija mozga. 

Preporuka za održavanje normalne hidratacije organizma je osam čaša vode na dan. Vaš izbor slobodno može biti gazirana voda koja nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida u običnoj vodi. Osim što je bez šećera, gazirana, penušava voda, ima i dodatne zdravstvene prednosti.

Dehidracija može dovesti do povećanja napetosti, osećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i pažnje. 
 
Umesto uobičajene popodnevne kafe, pokušajte sa pijenjem gazirane vode. Naučnici su dokazali da čak i blaga dehidratacija tokom radnog dana značajno smanjuje produktivnost, jer mozak ne radi bez dovoljno vode. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.