10 zdravstvenih razloga zbog kojih treba piti pivo

Najpopularnije alkoholno piće je daleko zdravije nego što se obično misli.
Najpopularnije alkoholno piće je daleko zdravije nego što se obično misli.

Umerenost je ključna kada je alkohol u pitanju, a što se tiče piva najbolji rezultati se postižu sa jednom "zidarskom" flašom od pola litre dnevno.

Evo deset razloga da se radujete svom sledećem pivu:

1. JAČE KOSTI

Pivo sadrži visoke nivoe silicijuma, koji je dobar za zdravlje kostiju.

2. JAČE SRCE

Pola litre piva dnevno smanjuje rizike od srčanih oboljenja za 30 procenata, jer podiže nivoe "dobrog" holesterola koji sprečavaju da se arterije začepe.

3. ZDRAVIJI BUBREZI

Naučnici iz Finske izdvojili su pivo od ostalih alkoholnih pića, jer su otkrili da u značajnoj meri smanjuje rizik od pojeve kamena u bubrezima.

4. JAČA ZDRAVLJE MOZGA

U studiji iz 2005. sprovedenoj na 11000 starijih žena pokazalo se da su žene koje umereno piju na testovima mentalnih sposobnosti postizale rezultate kao da su 18 meseci mlađe.

5. SMANJUJE RIZIK OD RAKA

Portugalska studija je pokazala mariniranje šnicle u pivu za 70 posto smanjuje karcinogene, koji se stvaraju kada se meso prži u tiganju.

6. PODIŽE NIVO VITAMINA

Pivopije imaju za 30 posto veće nivoe vitamina B6 u krvi nego oni koji ga ne piju i duplo više od onih koji piju vino. Pivo sadrži i vitamin B12 i folnu kiselinu.

7. ŠTITI OD INFARKTA

Istraživači sa Harvarda otkrili su da umerene količine alkohola, uključujući i pivo, pomažu da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju krv da teče do srca, vrata i mozga i koji izazivaju najčešći tip infarkta.

8. SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA

Studija iz 2011. na 38 hiljada sredovečnih muškaraca pokazala je da kad oni koji piju povremeno podignu svoj unos alkohola na jedno do dva pića dnevno, rizik da će im se razviti dijabetes tipa dva se smanjuje za 25 procenata.

9. SMANJUJE KRVNI PRITISAK

Jedna studija na 70 hiljada žena između 25 i 40 godina pokazala je da je pivo još bolje od vina u snižavanju krvnog pritiska.

10. PRODUŽAVA ŽIVOT

Još 2005. je otkriveno da oni koji umereno piju žive duže, jer smanjuje srčana oboljenja, infarkt i dijabetes.

  • Juicer

    27.05.2023 14:39
    Limun
    Najgore pice koje mozete da izaberete je-pivo,Amen
  • Miki

    20.01.2023 22:55
    Pivo nije alkohol
    Pivo nije alkoholno pice vec prehrambeni proizvod
  • Mirko

    13.08.2012 09:33
    Pivo i rak debelog creva
    O povezanosti procitajte na internetu:
    beer colon cancer

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.