Turska baklava postala zaštićeno kulturno nasleđe

Turski institut za standardizaciju odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.
Turski institut za standardizaciju odlučio je da "tursku baklavu", zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica.

Turski institut je odredio standard za tursku baklavu koja mora biti zlatno-žute boje, debljine od najmanje 35 milimetara i treba da se topi u ustima. Prema ovoj odluci, preliv za tursku baklavu ne treba da bude jak i gust, prenosi list Parizijen.

Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci. Neki proizvođači su umesto zelenih pistaća koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, a maslac zamenjivali trans mastima i njima sličnim sastojcima. Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definisan pravilnik u korišćenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja jer se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Poreklo baklave je predmet dugogodišnjeg ozbiljnog sporenja između Turske, Grčke i Kipra i većine zemalja Bliskog istoka gde se ova poslastica od tanko razvijenog testa složenog u desetak slojeva, između kojih se dodaje smesa mlevanih oraha i pistaća, pravi pod istim imenom. U prilog tome da je reč o turskoj poslastici, TSE navodi da reč baklava vodi poreklo od reči iz staroturskog jezika - "baklagu" ili "baklagi".

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • domaći

    22.02.2015 20:24
    baklave
    Odlučitese već jednom, 'oćete baklave il' kačamak ?!!
  • 22.02.2015 08:43
    Da li će standardizacija važiti i za sve van Turske koji pod imenom "turska baklava" prodaju sve i svašta. Uglavnom se kod nas baklave svode na slojeve debelog nepečenog slepljenog testa, prelivenog preslatkim sirupom, a fil-šta to beše-u tragovima. Nema više u Novom Sadu pravih baklava. Nekada su se poslastičari međusobno takmičili čije će baklave biti bolje, to je među njima bila stvar prestiža. Najbolje baklave su nekada bile u poslastičarnici "Pelivan" u Poštanskoj ulici, kod bioskopa "Jadran", a tu su se pravile i najbolje kokos-salame. Nekada su se i kod Riste mogli naći pravi kolači od pravih sastojaka, a danas svi koriste neke gotove veštačke smese od pitajboga čega, tako da svi kolači imaju isti ukus, samo su drugačijeg oblika i boje. Od kada nema Nešiča, nema ni pravih domaćih torti i kolača u poslastičarnicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Studija pokazala: Psovanje čini ljude fizički jačima

Nova studija dodaje se sve većem broju dokaza da psovanje može pomoći ljudima da oslobode svoju unutrašnju snagu, poboljšavajući fizičke performanse tako što im, izgleda, pomaže da probiju određene psihološke barijere.