Autor: Beta

Život
17.05.2018.
11:07
Oko 90 odsto muškaraca volelo bi da više vremena provodi sa svojom decom, rezultati su istraživanja "Images Srbija".
  • W

    18.05.2018 08:48
    @ :/

    Onda prijatelju moj, menjaj posao.
  • Terješkova

    17.05.2018 23:11
    Salila sam se malo, bravo za Vas! Lepo je procitati to sto ste napisali!! Sve najbolje i jos bar dvoje!!
  • @Terješkova

    17.05.2018 21:37
    Mama provodi kvalitetno i produktivno vreme sa detetom, ide u šetnju, radi sa njime, edukuje ga i zabavlja. Ne čeka njenu mamu ili svekrvu da skuva ručak ili joj pomogne, već sama sprema i pegla. Naše dete preko dana spava maksimalno dva sata, ali zato je danas uspelo da kaže mama, a uskoro će i propuzati, a najbitnije je da nema puna 3 meseca. No, ovde nije pitanje šta radi mama i to vas ne treba da brine, ja nisam od onih koji kukaju i plaču da im je teško, niti je moja supruga, a nismo ni od onih koji će pustiti bebu da bude beba celog života, pa kad krenu problemi plakati i kriviti druge. Oboje smo fakultetski obrazovani i znamo šta dete može i kako se potruditi da to postigne što lakše i brže, a da bi tata voleo da dan bude duži i da malo više vremena provede sa detetom, svakako bi. Usput, ni mama ni tata ne gledaju tv, ne idu u teretanu i kafanu, računar ne pale već mesecima i ne igraju se mobilnima, pročitaju povremeno vesti i najčešće shvate da im ni to ne treba.
  • smrc

    17.05.2018 18:28
    voleli bi da provode vise vremena u kafani, cast izuzetcima, dok im decu vaspitava ulica.
  • Relnost

    17.05.2018 18:03
    Voleli bi kao što bih ja voleo da budem milioner?! Ali da im neko sve obezbedi na tacni, da se ne odreknu ni dremki, ni teretane, ni utakmica, ni koncerta, ni hobija...život kao pre deteta da ostane...ali bi jako želeli da provode više vremena...ali nema ga!? Znam takvih poprilično...
  • Terješkova

    17.05.2018 17:51
    Nije vazno koliko vremena vec kakvog vremena....zato tatice ko zeli taj i stigne... @@W sta mama radi kad ti sve to radis, a tek prvo dete
  • :/

    17.05.2018 15:38
    -
    @w

    Ne radimo svi i drzavnoj firmi od 8h do 15h. Imas nas mnogo vise koji radimo kod privatnika po 10 i vise sati dnevno i to teske fizicke poslove. Kada dodjem kuci, dodje mi da amputiram svoje noge, jer imam utisak da ce mi tako bol biti manji.
    Dete u tom momentu jeste kao lek, ali veruj mi kada ti kazem da se izvrnem i zaspim kao zaklan, jer nemam snage ni da jedem.
  • W

    17.05.2018 15:03
    @W
    Dragi kolega tata, zivot je pre tobom i pred zajednickim zivotom sa porodicom.

    Budi srecan, imas dosta vremena za dete.
    Od 15:30 do 21:00 imas 5 i nesto sati za provesti sa detetom. To je dar! Svaki minut moze biti kvalitetan, zavisi samo od tebe. Dojenje, kupanje, setanje, presvlacenje, spremanje za kupanje, sve divne stvari! Pa onda ide otkrivanje sveta oko sebe, pa sedenje, prohodavanje, itd... sve lepse od lepseg, zaista. :) Samo opusteno mladi kolega roditelju, puno ljubavi ti zelim.

    Svako dobro od duplog tate sa malo duzim stazom. Malci su dar, i treba uzivati u svakom trenutku provedenom sa njima.
    Uzdravlje!
  • Lane

    17.05.2018 14:12
    @Lanmi
    Nešto tu jako žulji, čim je potrebno toliko objašnjavanja. To su najčešće izgovori.

  • /

    17.05.2018 14:11
    /
    @lamni
    poznata su mi dva slucaja razvoda i nezasluzenog prepustanja deteta majci
    u jednom se mati bode u venu pred detetom
    u drugom je nezaposlena, vodi decu kada ide kod svalera, redovno dobija alimentaciju a ocu ne dozvoljava godinama da ih vidi. postoji sudska obaveza vidjanja pod nadzorom socijalne radnice na zahtev oca bas zbog ponasanja majke.

    u oba slucaja su ocevi ti koji obezbedjuju prihod
  • @W

    17.05.2018 13:36
    Dragi kolega tata W
    Ja imam sina starog 3 meseca, i radim 7 sati dnevno, a dan izgleda ovako, ustajem ujutro oko 5 kada me dete probudi, poljubim ga, presvučem i dam mami da ga podoji, odem da im spremim doručak i čaj, operem i iskuvam flašice i cucle, popijem kafu i sredim se za posao, sve to lepo serviram i u 7.15 krećem na posao (provedem još koji minut gledajući ih kako spavaju). Radim od 8 do 15 časova i dete vidim samo na slici na telefonu. Kući se vraćam u 15.30, sredim se i poljubim dete koje tada spava za dobra dan, dovršim ručak ukoliko supruga nije stigla, popijem kafu, sredim po kući ukoliko ima potrebe iručamo. U 16h dete se budi, ja mu promenim pelenu i dam ga mami da jede. Oko 16.30 počinje prvi kvalitetni sat sa njime (priča, igra, edukacija, menajnje pelena), u 17.30 krećemo u šetnju koja traje obično do 19.15 časova, tada dolazimo kući, grejemo sobu i spremamo se za kupanje u 20 časova (mama hrani dete a tata namešta stvari za kupanje i sprema vodu), nakon toga ide opet hranjenje i spavanje oko 20.45, kada imamo još 15 minuta priče i uspavljivanja. Kada saberemo sve nabrojano, ispada da otac sa detetom kvalitetno provede 1-3 sata u najboljem slučaju. U to vreme svakako ne treba ubrajati deo šetnje kada dete spava pa se period još drastičnije smanjuje. Verujem da će neko sada reći kako će se to sve popraviti kada dete poraste, i kada prohoda i postane svesniji i nezavisniji, ali neće pošto će tata tada imati više dodatnog (privatnog) posla. Tako da ne lupaj.
  • @lamni

    17.05.2018 13:26
    4) Prilikom razvoda zastarele institucije protežiraju ženu kao staratelja. Iako je to suprotno zakonu o diskriminaciji u Centrima za socijalni rad tvrde da je "pravilo da žena dobije starateljstvo". Ta diskriminacija ide do takvih granica da čak i kada je majka dokazani narkoman, ona "dobije" decu jer će joj, citiram, "decai obaveza pomoći da se izvuče iz krize".


    mislim da je ovo ipak diskriminacija zena.
    muskarac i kad dobije starateljstvo, o detetu brinu najcesce njegova majka ili druga zena.
  • Lanmi

    17.05.2018 13:04
    ko nam brani....2
    6) Srbija nema nikakav razvijen metod sprečavanja zloupotrebe roditeljskog prava. Vrlo je česta i redovna pojava da majka posle razvoda ne dozvoljava da deca uopšte vide oca. U takvoj situaciji otac može da je tuži, posle višegodišnje parnice majka će dobiti neku simboličnu novčanu kaznu. Jedina druga solucija koju otac ima je da uzme dete na svoju ruku, npr. posle škole. U takvom slučaju bi se ceo sistem obrušio na njega, jer se to karakteriše kao fizičko nasilje ili po nekom članu Zakona, praktično, otmice sopstvenog deteta. Epilog je da bi otac mogao posle toga da vidi dete samo ponekad u prostoriji Centra za socijalni rad, i to samo ako se majka ne bi oglušila na molbu CSR da dovede dete.
  • Lanmi

    17.05.2018 12:57
    ko nam brani....
    Vidim da dva komentara, možda i od iste osobe tvrdi kako očevima niko ne brani da provode vreme sa decom, nego sami biraju druge prioritete. Verujem da je komentar dobronameran, ali u ovom kontekstu promašen. Iako možda i većina očeva po svom izboru ne odvaja pažnju i vreme za decu kao majka, postoji još uvek ogroman broj koji bi to želeli a ne mogu. Oni to ne mogu zbog sistema u kojem živimo, a koji pozitivno diskriminiše žene po ovom pitanju. Za tu rapvnopravnost muškarci kod nas tek treba da se izbore:
    1) Još uvek je lakše muškarcu da dobije posao, nego ženi koja zasniva porodicu.
    2) U Srbiji je nemoguće da otac ode na ekvivalent porodiljskog bolovanja (u državama zapadne Evrope je to ne samo moguće nego i podržavano).
    3) Bolovanje zbog deteta će mnogo lakše dobiti žena nego muškarac
    4) Prilikom razvoda zastarele institucije protežiraju ženu kao staratelja. Iako je to suprotno zakonu o diskriminaciji u Centrima za socijalni rad tvrde da je "pravilo da žena dobije starateljstvo". Ta diskriminacija ide do takvih granica da čak i kada je majka dokazani narkoman, ona "dobije" decu jer će joj, citiram, "decai obaveza pomoći da se izvuče iz krize".
    5) Prilikom razvoda, u Srbiji praktično ne postoji zajedničko starateljstvo nad decom. U Hrvatskoj već, npr. zajedniko starateljstvo je podrazumevani oblik. To je jedino što je u skladu sa protivljenjem diskriminacije polova, dok u Srbiji normalni otac, postaje detetu samo daleki rođak.
  • Gladius et anus

    17.05.2018 12:46
    Maximus
    Онај ко хоће да буде са децом тај нађе време за то. Са друге стране, данас је многима главна преокупација да децу увале бабама и дедама или у вртић, а онда да блеје са друштвом или са швалеркама/швалером и тескобно уздишу како им је тешко и немају времена...
  • W

    17.05.2018 12:26
    Drage kolege tate,
    ko Vam brani da provodite vreme sa Vasom decom. Posao? Da, ali radite 8, najvise 10 sati. Sta vas sprecava da provedete sa decom? Mislim daje sve to prose****.
  • Babo

    17.05.2018 12:22
    Slazem se, bioloski gledano majke postaju prusnije sa decom. One ostaju godinu dana kuci da brinu o njima a ocevi za to vreme sem svojih 8 sati na posle provedu jos 3 ili 4 sata radeci sve ostale obaveze.

    I posle tih godinu dana, dete je jako vezano za majku jer je non stop sa njom, a oca vidi 2/÷ sata dnevno. Otac i kad posle zeli da napravi prisniji odnos, ne moze, jer dete nije naviklo na njega...

    I kasnije se uvek majka favorizuje i svim odnosima.

    Mislim da bi barem u ovo slucaju zene trebalo da priznaju da su favorizovane..
  • Kad ima volje...

    17.05.2018 11:48
    "Oko 90 odsto muškaraca volelo bi da više vremena provodi sa svojom decom"

    Reči nisu skupe, odnosno, ne koštaju ništa pa se olako koriste.

    Niko njima ne brani da provode više vremena sa decom.

    Ali, pored posla (a malo je verovatno da baš svih 90% na poslu provodi 10-15h), ima puno "kradljivaca vremena" koji su postali toliko rutinski, da ih mnogi više i ne primećuju: svakodnevno piće ili kafica sa prijateljima u nekom kafiću, previše vermena za kompjuterom, mobilnim telefonom, čak i kada su kod kuće, kada su "sa decom"- nisu sa njima. Tu je ono poznato: "Ostavi me na miru; sačekaj malo; evo sad ću;" ... itd... itd.

    Kad ima volje, nađe se i način.
  • Limanac

    17.05.2018 11:38
    istina
    tako je, to je najlepse i najbolje provedeno vreme..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna