Autor: Tanjug

Život
30.04.2019.
10:15
U Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude, ali su veoma ugrožena vrsta o kojima se mora voditi računa, izjavio je šef Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za biologiju mora Kotor Aleksandar Joksimović.
  • EvoOvako

    04.05.2019 21:07
    Proširenje
    Sueckog kanala i sve viša temperatura Jadrana su neki od uzroka novopridošlih stanovnika poput oštrozubi gušter, afrički kostorog, naduvana riba, ali i korali, ribe i mnoge morske vrste...
    Inače u Jadranu živi 28 vrsta psina. Modrulj je autohtona rasa.
  • Podbarac

    30.04.2019 22:42
    Nije nego
    Pre neku godinu izgubio sam opkladu jer sam i ja tvrdio isto kao i taj Joksimović - ispostavilo se da je to stara propaganda iz Titovih vremena "da se ne bi plašili turisti". Kao i ono vanserijska glupost da dođu u Jadran prateći brodove. Ali, kad sam bio mali verovao sam i u deda-Mraza...

    Istina je da u Jadranu ima mnogo vrsta koje napadaju i jesu opasne po ljude, kao što je to čuvena Bik ajkula. altene sve vrste su tu.

    Ali... verovali ili ne - tu je i Velika bela !!! Ko ne veruje - danas ima Interneta, pa guglajte...

    Elem, Jadran je jedno od največih staništa "Velike Bijele Psine", uz to ona je u Jadranu i zaštićena vrsta, pošto je severni Jadran jedno (tačnije najveće) mrestilište Velike bele u svetu.

    Šta više, najveća Velika bela uhvaćena ikada je i uhvaćena baš u Jadranu, kod Visa. Bila je za oko metar duža i veća od one iz filma.!

    Sad jedna zanimljivost:
    Modrulj ne napada čoveka nego beži od njega. Ali. Mladunci Velike bele (rađaju se živi, dugi oko 1,5 do 2 metra) izgledaju identično kao i Modrulj dok su mladi, ali su daleko agresivniji od Pravom Modrulja. Modrulju je stanište južni Jadran i duboke vode, a "lažnim modruljima", tj. malduncima Velike bele, su plićaci severnog Jadrana...
  • Kapetan Kusto

    30.04.2019 21:07
    Osim za Srbe.
  • Nenad

    30.04.2019 20:54
    Mislim...
    One za ljude nisu opasne, i u našim vodama nema potencijalnih vrsta koje su opasne za ljude", rekao je Joksimović za podgorički Dan. Pa nije Jadransko more bazen, izolovan od ostalih mora i okeana, pa da neke potencijalno opasne vrste ne mogu da uplivaju u Jadran! Svasta cu cuti od strucnjaka, sacuvaj me Boze i sakloni...
  • wnj

    30.04.2019 11:54
    Koliko shvatiti ozbilno nekog ko umesto 400 miliona godina kaže 400 milijardi? Hoće i modrulj na čoveka, ali kada je isti sam u dubokoj vodi, a modrulja ima više.
  • ST

    30.04.2019 11:31
    Ipak,ponekad se desi da velika bela zaluta,medjutim ne prilazi blize obali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna