Autor: Politika

Život
20.11.2020.
09:02 > 09:02
Virus korona je mutirao i trenutno se nalazimo u novoj fazi, smatra dr Ana Gligić, virusološkinja i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu "Torlak" u vreme variole vere.
  • DrD

    23.11.2020 15:54
    Vakcina
    Poštovana koleginice,
    u vreme kada ste Vi radili, RNK vakcina je bila teška naučna fantastika. Nekim čudom, danas je realnost. S tim u vezi, ako je istina da je napravljena, uz dužno poštovanje, korona može da mutira i svaki dan, vakcina će biti delotvorna..
  • Margareta

    23.11.2020 13:03
    Svo uvazavanje iskustva i znanja ove lekarke, ali licno sam slusala, i to 2 puta, poduzi intervju sa njom na N1 negde u aprilu-maju
    Izricito je ponovila nekoliko puta u maju mesecu, ovo je sada nejveci broj zarazenih, u narednim mesecima ce ostati samo "dzepovi", bas taj termin je upotrebila
    Naravno da niko ne zamera jer je virus nepoznat, ali dajte suzdrzite se i vi strucnjaci od nebuloznih izjava. Sva svetska nauka ne zna ni kada je poceo, ni odakle je potekao, ni do kada ce trajati, ni da li vakcina garantuje duzi imunitet, a ovi nasi svakog dana daju izjave kao da su sasvim sigurni, i neko ih slusa i tako se ponasa. Danas je kriva zaravnjena a vec sutra neocekivani skok...
    Ja sam cula veliki broj svetskih naucnika i lekara koji jednostavno kazu, ne znamo.
  • Vojvodjanka

    22.11.2020 12:04
    Tiho prokuzavanje
    Jos od maja nas tiho prokuzavaju i odgovorni su za sve smrti a da ne pricam o trajnim posledicama kod pacijenata. Izgleda da niko ali bas niko ne razmislja o tome. Svi se se zatvorili ,ugasili privredu a nasi jos uvek "pametni",moze im se glup narod.
  • marina

    21.11.2020 14:32
    naucni rezultati
    dosadasnji rezultati a stalno se na tome radi na velikim uzorcima svih populacija, upravo pokazuju da je slaba varijabilnosti virusa predost i daj enadu u efikansost vacc koja bi bila veza nego kod sezonskog gripa, tipova Influenze A koji mutira visom stopom
  • Anoniman

    21.11.2020 06:43
    @Jelena
    Osim što je nesporno legenda u svetskim okvirima, dr Gligić je bistra, visprena, računarski pismena gospođa koja ne samo da svaki dan prati nove radove i stavove, nego ima i kontakte.

    Promislite prvo, ili pitajte nekog iz struke.
    Ili, još bolje, nekog ko komunicira s dr Gligić.
  • KELT

    20.11.2020 19:50
    Iskustvo
    Za Jelenu..
    Zar je teško shvatiti da neko ko je vrsni profesionalac i ima više iskustva nego pola Klinike zajedno uvek ima šta da kaže? Ona je samo konstatovala da vakcine neće imati istu efikasnost ako virus mutira a to da virusi se prilagođavaju i menjaju znaju i osnovci! Verovatno je bila iritirana ovim "instant" vakcinama i busanjem u grudi vlastodržca da će ON sve izlečiti! Kakvo pravo onda ima isti taj AV da primorava ljude na neproverene vakcine? On je "stručnjak"? Ne..ona je a on je samo željan kamere i medija!
  • Tamara

    20.11.2020 17:04
    Stara garda
    dr Gligic je vrsni strucnjak I zna tacno o cemu govori.
  • Sanja

    20.11.2020 13:26
    Gluposti, ona zna i o efukasnost vakcina, a jos niko u svetu tacno tone zna,,,,,,,prica neprovereno
  • Trlala

    20.11.2020 12:28
    @Jelena
    Ako nam je cilj da dođemo do nekog opšteg razumevanja i istine o stanju u kom se nalazimo, valjda je normalno da se izjašnjava što više stručnih ljudi, bili penzionisani ili ne. Pre svega, može se preneti određeno iskustvo, a pored toga, pružiti drugačije, možda više kritički nastrojeno mišljenje, pa se iz njega graditi objketivnija slika. Telo koje bi trebalo da filtrira te informacije (država) i predstavi samo one prave, kod nas je uveliko zakazalo i time je razumna sumnja i nepoverenje. No, kao i do sada, krivci se traže u pojedincima, a ne u kolektivu koji je zadužen za njih...
  • A

    20.11.2020 12:26
    A ako se testira npr.u trecoj fazi, onda se testira na virusu koji trenutno cirkulise. Ne znam, ona kao da je zaduzena za sirenje sto vece panike. Svaka cast na dosadasnjem radu ali...pustite malo ljude na miru. Pretrpani smo informacijama.
  • PhD

    20.11.2020 12:10
    Nauka
    Jel radila analize RNK coronavirusa u nasoj sredini,koliko je imala uzoraka obolelih ljudi? Hajde da se ne lazemo,samo nagadja. Ne moze davati izjave koje nisu potkrepljene naucnim dokazima,makar i jos neobjavljenim (interne analize).
  • Sova

    20.11.2020 11:38
    Pametna žena. Iskustvo je srž znanja.
  • Jelena

    20.11.2020 11:26
    Dosta vise
    Uz dužno poštovanje prema doktorki, mislim da je vreme da prestane da daje izjave. Njena karijera je završena, ona u penziji. Gospodja nema pristupa istraživanjima niti je više u struci. Sve izjave koje je imala su bile čist promašaj. Treba shvatiti da ju je vreme pregazilo, došli su mladi naučnici, ima ih. Sledeći put inervjuisite npr. Dr Banko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna