Extra djevičansko maslinovo ulje ne smije biti prerjetko.Prosto, maslinovo ulje ne može biti bez mirisa.Ako je svježe treba da miriše voćkasto ili na travu npr. Kada je starije gubi taj miris i miriše samo na maslinu.Kada ga probate treba malo da reže po grlu a može, mada i ne mora, da bude i malo gorkasto.Extra djevičansko ulje može se provjeriti i laserom koji ima zeleni snop.Kada ga usmjerite kroz ulje, trag svjetlosti, linija mora biti crvene boje ili jako narandzasta.E sad, proizvodjači ponekada ubace lišća maslinovog pri cijedjenju te povećaju nivo hlorofila.Podignu temperaturu cijedjenja, dobiju veću količinu ulja koje više nije extra djevičansko, nije hladno cijedjeno, a laser i dalje pokazuje crvenu boju.Naravno, jedino se u labaratoriji može provjeriti koliko kiseline ima u ulju.Ima tu mnogo mnogo bitnih detalja npr. na koliko stepeni se ulje cijedilo, da li su ga naknadno krstili, mješali, sa drugim uljima, kada su masline ubrane te da li su ih odmah stavili na cijedjenje ili su čekali par dana, dali su masline bile zelene pri cijedjenju ili crne itd.itd. ali da ne ulazimo u detalje.Pozdrav iz Bara.
Nije ona u pravu sa čašom kad staviš u času i jednom rukom ga pokrijes drugom držiš da ugrije malo času i taj miris nema kikirikija ili sta drugo neka nelupeta gluposti to oni mešaju ulje sa kikirikija voća ili rikole to ulje je mešavina, pravo ulje je jako gusto i nema nikakav miris sem masline .najbolje stavite u frižider 24h ako se zgusne skroz kao što kažu kao maslac znači gust nemozese izvaditi iz flaše e to je 100% pravo maslinovo ulje. A mi koji ga pravimo znamo kako prepoznati i na drugačijim načinima ukusu i mirisu.pozz
Pravo maslinovo ulje mora u frižideru da se kristalizuje kao parafin. Kad ga progutate, mora da vas zapeče u grlu. Kupite laser sa zelenim zrakom. Što jači. Kad sa njim osvetliti flašu, zrak mora promeniti boju u crvenu bordo. Što je tamniji, bolje ulje. Ako je loše ulje zrak ostaje zelen. Ako je mešavina, vide se slojevi a zrak pri prolasku kroz slojeve menja boje. Ili se vidi trunje u zelenoj boji. Ja im u Grčkoj napravim pometnju. Nude mi ulje da ćutim. Šta će mi falš ulje. Proverio sam ulje na Tasos u cedionici. Super je.
Nisam strucnjak niti imam para za Maslinova Ulja da ga konzumiram stalno! Kada sam bio na Siciliji pre 14 godina probao sam Maslinovo Ulje iz Glinene posude sa domacim Hlebom i Sirom toliko je bilo gusto i ukusno da Hleb pomalo umaces u njega i tako ga jedes uz casu Crnog Vina. Jednostavno nikada bolje i ukisnije nisam probao od tada!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Kako da prepoznate pravo ekstra devičansko ulje
Autor: N1, Ordinacija.hr
Život
•23.07.2023.
•23:43 > 10:24
Komentari 5
Maslinar
Edy
Ljubivoje
Regode
Kostic
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H