Autor: Index.hr

Život
14.09.2023.
06:58
Jedna osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordou u Francuskoj, nakon što su pojeli pokvarene sardine u restoranu.
  • w/e

    15.09.2023 15:39
    botulizam
    Botulism je najsmrtonosnija supstanca koja postoji. Inace je odnela mnogo zivota kroz pokvarene kobasice, po cemu je bakterija C. Botulinum i dobila ime. Kobasice i konzervirana hrana su najcesce kontaminirana hrana.
    Ovo je takodje i jedna od najotpornijih vrsta zivih bica, posto u stanju endospore gde mogu beskonacno dugo da prezive bez hrane u velikom opsegu temperatura i ambijenata. Otporne su na vecinu sredstava za dezinfekciju, deterdzente itd. Ukoliko se nadju u pogodnoj sredini, tada iz spore prelaze u vegetativno stanje kada su osetljivije ali i izuzetno otrovne.
    1 Kg botulizma je dovoljan da usmrti svu ljudsku populaciju. Inace se koristi za proizvodnju botoxa.
  • Vess

    14.09.2023 10:44
    Da proključa
    Pre nekoliko godina bio je tekst o dečku koji je otišao na Onaj Svet jer je, vrativši se iz škole, pojeo ostatak neke salate sa lukom, koju je zatekao na stolu posle neke proslave njegovih roditelja. Dijagnoza - botulizam izazvan tim odstajalim lukom. Zato svaku odstajalu hranu treba dobro prokuvati, jer to ubija bakterije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna