Život
13.08.2013.
08:10
S jedne strane, ugljeni hidrati su dobri za naše telo – ključni su za davanje energije potrebne za aktivnosti. S druge strane, nalaze se na listi namirnica koje treba izbegavati ukoliko želite da smršate i hranite se zdravo. Šta je na kraju istina: da li su ugljeni hidrati dobri ili loši za naše telo?
  • 13.08.2013 11:50
    Interesantno štivo :).

    Moram samo prokomentarisati:

    "...jedna banana sadrži polovinu grama vlakana i 60 kcal, dok šoljica bobičastog voća sadrži 8 grama vlakana i samo 65 kcal – oba proizvoda imaju jednaku količinu ugljenih hidrata po porciji..."

    http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2

    http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2053/2

    Ovde uzeh za primer bananu i maline, pošto ne nađoh podatke za mešano bobičasto voće. No, poenta je - porcija banana i porcija bobičastog voća ne sadrže jednaku količinu ugljenjih hidrata. 100 g banana (89 kcal, 12 g šećera od ukupno 23g UH) sadrži približno jedanko UH koliko i 200g malina (104 kcal, 8g šećera od ukupno 24g UH).

    "Složeni ugljeni hidrati sadrže viši nivo vlakana pa se duže razgrađuju i ne podižu nivo šećera u krvi tako brzo."

    Veličina koja pokazuje koliko se brzo nakon unošenja namirnice u organizam podiže nivo šećera u krvi naziva se glikemijski indeks. Interesantno je pogledati (pogotovo ako treba nešto bitnije da radite, a skloni ste prokrastinaciji) kako se kreću vrednosti GI za namernice koje svakodnevno unosimo. Šveđani problemu dijabetesa pristupaju iz ugla LCHF ishrane (low carb high fat - malo UH, puno masti). Ako sam dobro razumela celu priču, ishrana koja je bazirana ponajviše na UH može dovesti do insulinske rezistencije (http://www.pharmamedica.rs/endokrinologija/insulinska-rezistencija/), što naposletku dovodi do toga da organizam ogugla na insulin koji onda ne može vršit' svoju funkciju i kontorisati metabolizam šećera. Ograničavanje konzmiranja UH bi valjda moglo poboljšati situaciju. Naravno, ovu interpretaciju napisa laik (ja), ali pogledajte šta se o LCHF-u piše (postoji i par domaćih blogova), interesantno je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna