Život
25.08.2014.
15:20
Početak nastave pre 8.30 ujutro nije dobar za decu, za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, niti za njihovu akademsku spremu, pokazalo je jedno istraživanje sprovedeno u SAD.
  • Roditelj

    29.08.2014 18:08
    Dva prvaka
    Imam dva prvaka koji sada treba da krenu u skolu, sin u prvi sredje, a kcerka u prvi osnovne. Za kcerku mi i nije toliki problem, ide u skolu u gradu, a i mi cemo je voditi. Problem je sin koji krece u Karlovacku gimnaziju. Nastava mu pocinje u 7:30, a autobus kojim mora da ide krece u 6:50. Znaci da dete MORA ustati u 6 ujutro da bi stiglo u skolu! To je stvarno previse rano i nepotrebno za za nekog sa 15 godina.
  • -

    26.08.2014 19:57
    -
    Anonimus - Istina
    procitajte onda nesto o biologiji i o tome kako funkcionise ljudski organizam. nocni rad mu itekako steti

    nisam zemljoradnik.
    ustajem ranije da bih sve obaveze prema poslu zavrsio na vreme.

    imam takvih klijenata kojima radni dan pocinje u 12.00-nisu bas toliko pametni
  • 26.08.2014 11:23
    Istina
    @lepa luda
    Uh, ala ste se Vi najedili. Čitajte sa razumevanjem, pa se nećte jediti. Nigde nisam pominjala nikakav provod maloletnika po ulici....
    Ovo "knjigu u šake", ako ste namenili meni, moram Vas razočarati, nije trebalo! Svakako sam pročitala, a vrlo moguće i objavila više knjiga i naučnih radova nego što je većina ovih što ranom zorom ustaju, u životu pročitala.
    Da, smatram da je bespotrebno u gradu ustajati ranom zorom (osim ako ste baš ranoranilac po prirodi). Nema stoke da se "namiriva", nema potrebe za radom u njivi "za lada"....
    Ne postoji "normalno" vreme za leganje i ustajanje. Ja ležem kasno i ustajem kasno, a ipak više radim i uradim od mnogih ranoranilaca.
    TVRDIM da deca, učenici i studenti nisu nizašta u ranim jutarnim satima. Rezultati na testovima, kontrolnim zadacima, kolokvijumima i ispitima to govore. Radila sam i u školi, sad radim na fakultetu. Verovali ili ne, znam šta pričam.
    Deca ne treba da idu u provod kasno uveče, ali oni neće da spavaju rano, jer je 21. vek, imaju tablete, smartfonove, neki vole i knjige, neki treniraju neki sport, gledau televiziju... ili jednostavno žele da ostanu budni koliko i roditelji i starija braća i sestre (da se druže, "da nešto ne propuste")
    Uglavnom, kasnije ići na spavanje, ne znači ići u provod. Valjda je to jasno. Ja 10 godina nisam bila u "provodu", a nisam legla pre 2h. Toliko.

  • pedagog iz SAD

    26.08.2014 05:38
    nase novinarstvo voli da prevodi strane vesti bez ikakvog razmisljanja da li su one relevante za nase podrucje ili ne.
    ovo istrazivanje je izvedeno u SAD, gde ne postoji dve smene za skolu ni 12-13 predmeta po polugodistu ili godini.
    inace u susednoj Madjarskoj takodje ne postoji da se ide u smenama, nego skole pocinje uglavnom od 8. cist primer kako se drugi brinu o obrazovanju - mi smo na nivou nerazvijenih zemalja Afrike.
  • lepa luda

    26.08.2014 05:34
    knjigu u šake
    @istina
    „Rano leganje i ustajanje ranom zorom je odlika ruralnih društava i sredina. U urbanim sredinama ovaj ritam spavanja je besmislen i nepotreban.”

    Po Vama znači u „urbanim sredinama” bi bilo normalno da svi idemo na spavanje u 2-3 posle ponoći i da knjavamo do podneva?

    Cela ova banana država u g..ma do grla, a većina samo misli na provod... i krivo im je što kafići ne rade non-stop.

    Treba uvesti zakon da posle 22 časa maloletnici mogu biti na ulici tek u pratnji roditelja/staratelja, i uopšte im ne dozvoliti ulazak u kafiće i na splavove.
  • istina

    25.08.2014 22:23
    Rano leganje i ustajanje ranom zorom je odlika ruralnih društava i sredina. U urbanim sredinama ovaj ritam spavanja je besmislen i nepotreban.
    Koji tinejdžer u urbanoj sredini će rado da odlazi na spavanje u 21 ili 22h, da bi se naspavao do 6h kad mora ustati. Gluposti.
    To što sam ja morala u srednju školu da idem od 7h, stalno neispavana, ne znači da to želim i svojoj i tuđoj deci. Nisam sadista.Takvo mučenje dece i tinejdžera je potpuno besmisleno + loše po njih.
  • 25.08.2014 21:54
    HRONOMETAR
    Kada zagovornici sovjetskog radnog vremena shvate da dan uvek traje 24 sata, bez obzira da li radno vreme počinje u 7 ili u 9, možda će moći ozbiljno da se uključe u ovu diskusiju. Do tada, svaka priča je uzaludna.
  • 25.08.2014 21:49
    v
    @Istina
    Rano leganje i ustajanje ranom zorom je odlika ruralnih društava i sredina. U urbanim sredinama ovaj ritam spavanja je besmislen i nepotreban.
    Koji tinejdžer u urbanoj sredini će rado da odlazi na spavanje u 21 ili 22h, da bi se naspavao do 6h kad mora ustati. Gluposti.
    To što sam ja morala u srednju školu da idem od 7h, stalno neispavana, ne znači da to želim i svojoj i tuđoj deci. Nisam sadista.Takvo mučenje dece i tinejdžera je potpuno besmisleno + loše po njih.


    a šta bi po tebi trebalo da klinci ležu ne pre 2-3 ujutru?pa radno vreme za pred školu ti je samo uvod za ono što te čeka posle jer barem ranije se radilo od 6 sati ujutru i tako 40 godina ajd ti probaj da ležeš u 2 i ustaješ za 6 da si na poslu ,mogla bi par dana a onda u aut!e sad kakva je situacija pa se ni ne radi mogli bi i da se ne budimo jel da?a što se putnika tiče smeta ti kada krene 5-10 minuta ranije kući ali zato ustane barem sat vremena pre tebe i onda ako ga profa ne pusti koji minut ranije mora nekada da čeka i sat sat ipo vremena?hajde prvo razmisli pre nego što kreneš da prosipaš nebuloze!
  • Dejan

    25.08.2014 21:09
    Nekada i sada
    Danas imam 21. godinu. Kada sam krenuo u osnovnu školu 2000. godine nismo znali šta je to peti čas sve do petog razreda. Moja sestra je krenula u osnovnu školu četiri godine kasnije i već u prvom razredu imala je i šest časova dnevno. Naravno, uprkos tome što je provodila 50% više vremena u školi nije naučila ništa više, zahvaljujući "modernim" nastavnim metodama i uvođenju gomile bespotrebnih predmeta. Svo to gomilanje predmeta bi, uz pomeranje početka nastave do pola 9, značilo da će ne samo srednje, već i osnovne škole raditi do pola 9 uveče. Kada će ta deca stići da odu na trening, urade domaći zadatak, nauče gradivo za kontrolni, pročitaju lektiru? Nikada. Naše školstvo je zrelo za temeljnu reformu, ali s obzirom na to kakav je napredni kadar koji vodi naše školstvo, bojim se da je bolje da ne diraju ništa.
  • malena

    25.08.2014 20:01
    a kako bi bilo da nam deca uopšte ni ne idu u školu ? taman posla da se umore !! koji kretenizam
  • 25.08.2014 19:51
    U pravu su!
    @Lajavi @Anonimna @Svi ostali

    Lajavi, ako ti ništa nije hvalilo to znači samo da si vaspitan tako da ćutiš i radiš šta moraš (i ja sam) ali stvar je u tome da sam u prepodnevnoj smeni više zevala nego kada izađem u grad pa ostanem do zore,a onda hop u 8h na noge lagane. To što nam je "retardirana" omladina treba kriviti roditelje i njihovu preteranu brigu/strah i pažnju.

    Anonimna - To bi se lako rešilo, jer bi moglo da smanji kasne izlaske u grad, komšiluk - jer bi deca bila dovoljno umorna, ne previše, ali sasvim dovoljno da samo žele da ostanu kod kuće. A problem putnika bi trebao da se reši pre svega, jer mnogo njih se igra sa tim što su, tzv. putnici.

    Prosto i jednostavno, odnekle se mora sistem menjati. Pa hajde onda od ovakvih stvari. Prvo zdravstveno, pa onda mentalno a ipak sve povezano.
  • 25.08.2014 19:40
    8 sati je sasvim dovoljno kasno za pocetak skole za osnovnu skolu. Srednje naravno moraju da pocnu i od pola 8 jer moraju da zavrse ranije.
  • v

    25.08.2014 19:34
    onda najbolje pa postoji samo jedna smena od 2 popodne da se mali metilji naspavaju!meni je osnovna škola počinjala u 7:30 a srednja u 7:10 i još bio putnik pa kad me još i pred čas zakači ustajao sam ja još pre svojih roditelja kada idu na posao i ništa mi falilo nije!
  • frka

    25.08.2014 19:25
    u 6h verujte. kontam kad bi se tad kretalo nastavnici,ne profesori jer su profesori samo na fakultetu, znaci nastavnici bi slogirani dolazili
  • Anonimna

    25.08.2014 16:30
    Kasniji početak nastave značu i kasniji završetak. Tako bi se nastava koja u srednjim školama počinje u prvoj smeni u 8.30 u drugoj završavala u 20.30. Onda bi bilo surovo kako dečica idu u školu do duboko u noć, a još dok stignu kući. Putnici i ovako često izlaze ranije...
  • Lajavi

    25.08.2014 16:14
    Ma najbolje
    da se naspavaju pa oko 10 u skolu gde ce profesori da ih sacekaju sa kafom da se pilici probude, ljubi ih majka.
    I ovako nam je omladina retardirana, lenja, bahata i zasticena kao da su beli medvedi.
    Celu srednju mi je pocinjala nastava u 7:30 i nista mi nije falilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna