021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
1
Srbija • 15:39 03. 09. 2013. | Beta

Sirijci najbrojniji u centrima za azil

Broj državljana Sirije koji u Srbiji traže azil za sada nije veliki, ali su oni postali najbrojnija grupa u dva centra za azil, preneo je portal EurAktiv Srbija.

azilanti

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), broj izbeglica iz Sirije premašio je dva miliona, a dnevno tu zemlju napusti 5.000 građana.

U međuvremenu Evropska komisija najavljuje da će razmotriti mere koje bi trebalo preduzeti ako se ispostavi da su sirijske izbeglice preko Balkana krenule u većem broju ka Evropskoj uniji.

Dušan Aralica iz službe za zaštitu izbeglica u UNHCR u Srbiji rekao je da do sada nije zabeležen veliki broj državljana Sirije koji u Srbiji traže azil. Pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Aralica je rekao da je u prvih sedam meseci ove godine, od ukupno 2.232 osobe koje su zatražile međunarodnu zaštitu u Srbiji, 432 su bili državljani Sirije.

"Pojedinačno jesu najbrojnija grupa ali do sada, bar u ovoj fazi sukoba, nisu masovno dolazili", rekao je Aralica. On je dodao da, međutim, mnogi dolaze ilegalno bez dokumenata i da se ne zna tačno koliko ih je ušlo u Srbiju a nije zatražilo zaštitu.

Ocenio je da se očekuje povećanje broja građana Sirije koji će potražiti utočište van domovine i da je logično očekivati da se i broj onih koji idu ka Grčkoj, Makedoniji i Srbiji poveća.

Aralica je podsetio da se Srbija nalazi na "transverzali" izbeglica koje pre svega preko Turske, Grčke i Makedonije idu na Zapad.

Portparolka Komesarijata za izbeglice u Srbiji Jelena Marić rekla je za portal Euraktiv Srbija da je broj smeštenih lica u centrima za azil iz Sirije povećan, i da predstavljaju najbrojniju grupu. Kako je navela, u avgustu je u dva centra, u Banji Koviljači i Bogovađi, bilo smešteno 90 lica iz Sirije.

"Trend dominantne grupacije u centrima za azil je promenjen jer je ranije bilo najviše tražilaca azila iz Avganistana i Somalije a sada Sirijaca", rekla je Marić. Prema njenim rečima, "u ovom trenutku su centri puni, ali nema veće krize što se tiče smeštaja". Kapacitet centra za azil u Banji Koniljači je 85 mesta, a u Bogovađi 150 do 160 mesta, dodala je ona.

Na pitanje ima li Komesarijat procene o mogućem prilivu građana Sirije u Srbiju, Marić je rekla da Komesarijat ne raspolaže takvim podacima, i da taj broj zavisi od više faktora kao što su ruta kretanja, granične kontrole i vremenske prilike.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Kako očistiti sve prljaviji grad?