Aktivisti Društvenog centra ostali bez prostorija u Kineskoj četvrti

Aktivisti novosadskog "Društvenog centra" najavili su niz protestnih dešavanja nakon što ih je JP "Poslovni prostor" obavestio da moraju da napuste prostor u Kineskoj četvrti.
Aktivisti novosadskog "Društvenog centra" najavili su niz protestnih dešavanja nakon što ih je JP "Poslovni prostor" obavestio da moraju da napuste prostor u Kineskoj četvrti gde deluju već dve godine.

Podsetimo, DC se smestio u otključanu oronulu baraku u Kineskoj četvrti, bez struje i vode, nakon što su prethodno intervencijom vojne policije posle mesec dana boravka isterani iz kasarne "Arčibald Rajs" na Futoškom putu.

Uređenjem prostora u Kineskoj četvrti želeli su da naprave alternativni kulturni centar, gde bi građanima mogli da ponude sadržaje koji ne postoje u zvaničnim ustanovama kulture. Dragana Stanić iz organizacije "Društveni centar - Jedinstvo" kaže da je nakon adaptacije, prostor koji je bio ruiniran, uskoro postao centar alternativne scene Novog Sada.

- U Društvenom centru je za dve godine održano oko 150 različitih događaja - oko sto koncerata, tri festivala, dvadeset filmskih projekcija, tridesetak akcija prikupljanja novca za ugrožene, nekoliko muzičkih radionica, besplatne kuhinje… I pored toga što smo radili u neuslovnom objektu, u njemu smo ovom gradu ponudili više sadržaja nego neke velike institucije kulture - navodi ona za 021.

Međutim, nedavno ih je na vratima dočekao katanac sa porukom od zvaničnog vlasnika ovog objekta, JP "Poslovni prostor" koji ih je obavestio da je prostor zapečaćen. Tako je i celokupna infrastruktura ovog alternativnog centra ostala zaključana.

- Izbačeni smo bez ikakvog prethodnog upozorenja ili pokušaja dijaloga. Ovim su nam, po zakonskoj odredbi koja definiše pravo na državinu, ugrožena prava koja smo stekli kao neformalna grupa koja je za dve godine iz svog džepa uspela da od ruine stvori funkcionalan prostor - kaže Dragana Stanić.

Aktivisti DC-a su nakon toga započeli pregovore o legalnom zakupu ovog prostora, međutim, dobili su ponudu koju ne mogu da plate ni veliki komercijalni klubovi.

- Od nas, koji se bavimo neprofitnim aktivnostima, tražena je kirija koja iznosi skoro 700 evra. Poređenja radi, ponuđena cena zakupa dvostruko premašuje cifre koje za zakup plaćaju veliki klubovi u Kineskoj četvrti - kaže ona.

Kako 021 saznaje u Poslovnom prostoru, ponuda koju su poslali aktivistima uopšte se ne odnosi na prostor koji oni žele, već na baraku pored nje. Naime, prostor koji je koristio Društveni centar čak se ni ne nalazi se u oglasu. Međutim, u Poslovnom prostoru navode da zbog birokratskih zavrzlama ovaj prostor mogu da izdaju samo ukoliko bude upućena posebna preporuka od strane Grada.

Kako bi skrenuli pažnju gradskih vlasti, aktivisti su najavili niz protestnih okupljanja ispred zatvorenog "Društvenog centra". Prvi protest biće organizovan u subotu u 16 časova ispred barake u Kineskoj četvrti.

  • organizacija

    10.10.2014 13:02
    Ne vidim sta ove ljude sprecava da lepo isplaniraju svoje aktivnosti, stave ih sve na papir sa detaljnim opisom i planom troskova i onda konkurisu s tim kod grada za finansiranje. Grad solidne sume novca izdvaja za razne takve stvari, i nisu svi projekti koji se odobre preko veze i za novce. Jedino sto to zahteva stvarno pracenje, izvodjenje i dokumentovanje uz pravdanje datih novaca. Sad, ili ovi nemaju nikog napola pametnog da im napravi organizaciju i sastavi projekat, ili u stvarnosti ne rade bas nesto vredno sto bi se moglo prikazati. Kako god, ne valja im posao, gazenje zakona nije nacin i pozdravljam svaki pokusaj ove drzave da postuje svoje zakone.
  • @Anonimus - Radulovic

    10.10.2014 12:55
    A da se nefunkcionalan i, koliko shvatam, opasan prostor urusio nekom na glavu, neko bi bio odgovoran, i neko bi bio tuzen. Vlasnik prostora se pobrinuo da do tog ne dodje, pre nego sto bude kasno i pre nego sto ga bude kostalo...
  • Navika

    10.10.2014 11:22
    Ovi iz DC-a mu dodju kao kriminalci povratnici. Uzurpirali jednom, pa sada i drugi put,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti