Farmaceuti milionima podmićivali lekare KCV

Kroz formu sponzorstva projekata za ispitivanje lekova, pojedine farmaceutske kompanije podmitile su sa 1,8 miliona dinara grupu lekara Kliničkog centra Vojvodine (KCV), pokazao je izveštaj budžetske inspekcije Ministarstva finansija.
Kroz formu sponzorstva projekata za ispitivanje lekova, pojedine farmaceutske kompanije podmitile su sa 1,8 miliona dinara grupu lekara Kliničkog centra Vojvodine (KCV), pokazao je izveštaj budžetske inspekcije Ministarstva finansija.

U pitanju su članovi Etičkog odbora KCV, koji odlučuju o sprovođenju kliničkih ispitivanja, a novac su dobili i pojedini rukovodioci te ustanove, zbog čega je inspekcija podnela krivičnu prijavu i protiv direktora Kliničkog centra Dragana Draškovića.

Inspekcija je utvrdila da su još uvek neimenovani sponzori ispitivanja lekova, odnosno farmaceutske kuće, tokom 2011. godine na račun jedanaest zaposlenih u ovoj ustanovi uplatili ukupno 1.828.448 dinara. Novac je legao na račun KCV, da bi potom kroz formu pojedinačnih ugovora o delu, bio raspoređen na privatne račune članova Etičkog odbora.

Krivična prijava obuhvatila je i pomoćnicu direktora za pravne poslove Milicu A., kojoj je mimo redovne mesečne zarade isplaćeno preko 760.000 dinara. Kako se navodi u prijavi, "pomoćnica direktora bi trebalo da štiti interese KCV, a ne da za svoj rad dobija naknadu od farmaceutskih kuća kojima je u interesu da sklope ugovor sa tom ustanovom".

Prema nezvaničnim informacijama, krivična prijava protiv direktora Dragana Draškovića nije bazirana samo ovim zloupotrebama, već se tereti i za nenamensko trošenje budžetskih sredstava. Naime, sumnja se da je Drašković tokom 2011. godine, bez plana nabavki i finansijskog plana sproveo čak 108 javnih nabavki čija vrednost premašuje 1,6 milijardi dinara.

  • ban

    23.06.2013 08:12
    to yako ide
    Nasi lekari ne zaraduju dovoljno i ja smatram da tako treba da rade. Taj ko im nudi taku vrstu zarade u vecini slucajeva nezna ni jednu uplatnicu da popune, ali njihov bezobrazluk i arogancija upravlja sa svim u ovoj Drzavi pa i zdravstvom.
  • 21.06.2013 17:40
    a prvo su otkaze primile spremacice koje imaju mesecno 20.000, a rade izuzetno tezak posao. Naprimali su pravnika i ekonosmista, pomocnika i saradnika a sestre svuda imaju po visak radnih sati a glavne to peglaju tokom cele godine. Sestre cute, boje se jer im se stalno preti - Nadji bolje! Doktori ko doktori, samo privatluk i uzivaju.
  • Novosadjanka

    21.06.2013 15:28
    Pa ovo su samo sitnice gde su inspektori kad treba procesljati na koji nacin isplacuju (nezakonito) bolovanja i godisnje odmore,ne isplacuju prekovremeni rad ( a primoravaju nas da ostajemo duze na poslu),kako Ministarka pokrajinska radi u isto vreme (prepodne) na Klinici dopunski rad,u Ministarstvu,na faklutetu kao profesor i privatno :/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti