Iz novosadskih javnih preduzeća odlazi 448 radnika

Radna grupa za sanaciju novosadskih javnih preduzeća utvrdila je da postoji višak od 448 radnika koji će uskoro biti otpušteni, uz isplatu otpremnina.
Radna grupa za sanaciju novosadskih javnih preduzeća utvrdila je da postoji višak od 448 radnika koji će uskoro biti otpušteni, uz isplatu otpremnina.

Ovaj gradski organ, osnovan u junu, ustanovio je da u JKP "Lisje", "Stan", "Zelenilo", "Put", "Čistoća" i SPC "Vojvodina" - Spens, postoji ogroman višak zaposlenih, a u analizu je uključena i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo".

Pretpostavlja se da će navedena preduzeća početi da posluju u plusu naredne godine, nakon otpuštanja viška radnika, kojima će se isplatiti otpremnine u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca, navodi šef Radne grupe za sanaciju javnih i javno-komunalnih preduzeća Radovan Ivetić.

"Isplatom tih otpremnina, iznos mesečne uštede za sva preduzeća je preko 30 miliona dinara, a na godišnjem nivou preko 365 miliona dinara. U skladu sa daljim aktivnostima, javnim preduzećima je sugerisano da vrše isplatu zarada  u skladu sa predviđenim planom usvojenim za 2014. godinu, a sve na osnovu prihoda koji ostvaruju. Pojedina preduzeća su u skladu sa tim, umanjila isplate ličnih dohodaka, dok su neka uvela isplatu minimalnih ličnih dohodaka", navodi Ivetić.

On dodaje da je pored iznosa koji je predviđen za otpremnine, Ministarstvu finansija upućen i odobren zahtev za dodatne subvencije iz budžeta Grada Novog Sada u iznosu od preko 650 miliona dinara, kako bi se obezbedila sredstva za sanaciju i finansijski oporavak tih preduzeća.

Sredstva će, nakon rebalansa, biti podeljena preduzećima, koja će regulisati svoje obaveze prema drugim subjektima.

  • Vera

    14.11.2014 23:47
    Gradski muzej
    U muzeju u Dunavskoj, na platnom spisku je 118 osoba!!! Bilo bi interesantno cuti sta rade 365 dana u godini. Njih stotinak bi komotno mogli da se skinu sa drzavnih jasli, a da se to u funkcionisanju ustanove ne oseti.
  • anonimus

    09.11.2014 21:27
    a drugi...
    kad ce biti spisak viska zaposlenih u opstini, poslovnom prostoru i drugim javnim preduzecima sa enormnim platama
  • 08.11.2014 19:35
    Komunalni policajci
    Evo, procitah da ce Beograd da ih ima 1400. Cuj !!!!
    I nemaju pametnija posla nego sluze kao ispomoc kontrolorima u prevozu. A ovih nasih pedesetak ne mozes da navatas taman da neko istresa kamion djubreta na sred trga.
    Pa vi te drzavne poslove ne otpustajte sa otpremninama neg ih zaposlite da rade kao komunalci policajci. pa ako im se ne svidi neg daju otkaz sami.

    Tacka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti