Na usluge kućnog lečenja čekaju i do dve nedelje

Iako iz Doma zdravlja "Novi Sad" tvrde da se na pregled ekipe Službe kućnog lečenja čeka najduže dva dana, Novosađani se nađu u situaciji da pregled čekaju i po dve nedelje.
Iako iz Doma zdravlja "Novi Sad" tvrde da se na pregled ekipe Službe kućnog lečenja čeka najduže dva dana, Novosađani se nađu u situaciji da pregled čekaju i po dve nedelje, a često dobijaju odgovor da njihov slučaj nije dovoljno hitan za pregled.

Ukupno 15 ekipa lekara i medicinskih sestara tj. tehničara radi u Službi kućnog lečenja. Jedan tim radi u ambulanti u dispanzeru "Liman", a ostali rade na terenu. Četiri ekipe rade u prigradskim naseljima, što znači da je 10 ekipa angažovano za uže područje Novog Sada, raspodeljene u dve smene.

Novosađanka Jadranka N. tvrdi za 021 da ova služba ne radi svoj posao kako treba, jer je samo tokom poslednje tri sedmice, koliko je njen otac korisnik usluga, nekoliko puta imala neprijatne situacije.

"Pre svega, imate sreće ako se iko javi na telefon u njihovoj kancelariji. Kada se neko i javi i vi dobijete priliku da objasnite stanje u kojem je korisnik usluge, poručiće vam da taj slučaj nije u nadležnosti kućnog lečenja. Mom ocu je trebalo da se zameni kateter, a kada smo ih pozvali da izađu na teren i to urade, rekli su nam da im to nije u nadležnosti. Rezignirana sam jer niko iz kućnog lečenja tri nedelje, koliko je moj otac korisnik, nije došao da ga pregleda", kaže Jadranka N. i dodaje da nije jedina nezadovoljna ovom službom.

Doktorka Službe opšte prakse Doma zdravlja "Novi Sad" Branislava Plančak objašnjava za 021 da se odgovornost lekara opšte prakse završava onog trenutka kada pacijent postane korisnik kućnog lečenja. Ukoliko je neko privremeno ili za stalno korisnik kućnog lečenja, ta služba je dužna da redovno, u dogovoru sa pacijentom, obilazi svoje pacijente.

"Ako je potrebna kontrola ili izdavanje recepata, pozove se lekar kućnog lečenja i on odredi terapiju. Po sprovođenju terapije, obavlja se kontrola pacijenta i to je u nadležnosti lekara iz Službe kućnog lečenja", kaže dr Plančak.

Međutim, kako za 021 kaže Novosađanin Miroslav N, problem nastaje kod nedostatka komunikacije između službi i pacijenata.

"Pitam se u kakvom stanju treba da bude pacijent da bi ekipa izašla na teren, kao i zbog čega se pacijenti ne posećuju redovnije. Moja supruga je bila višemesečni korisnik kućnog lečenja. U početku je ekipa dolazila jednom nedeljno, a vremenom su posete bile sve ređe, iako je njeno stanje bilo nepromenjeno, kao i pomoć koja joj je bila potrebna. Morali smo da ih podsećamo da je moja supruga korisnik", kaže ovaj Novosađanin, koji je lično dolazio u kancelariju službe da se žali na kvalitet usluga.

Kako objašnjava, naišao je na nerazumevanje zaposlenih i odgovor da svaku, pa i hitniju posetu mora da zakaže nekoliko dana unapred, a da će ekipa izaći na teren i pružiti uslugu čim se za to stvore uslovi.

Načelnica Službe kućnog lečenja dr Ljiljana Čampara kaže da je prosečan broj obavljenih kućnih poseta između osam i 10 dnevno, iako je normativom propisano šest poseta.

"Što se tiče pitanja koje se odnosi na usluge koje ekipa pruža pacijentu prilikom kućne posete, napominjem da pacijent u kući dobija sve one usluge koje je imao i u ambulanti pre nego što je karton prebačen u Službu kućnog lečenja", navodi dr Čampara.

Ona dodaje da se za hitnije slučajeve poziva služba Hitne pomoći. "Ukoliko se ukaže potreba za hitan medicinski pregled, pacijenti se javljaju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ili u Službu kućnog lečenja kada lekar iz naše službe kontaktira Zavod za hitnu medicinsku pomoć i dogovori posetu lekara za pacijenta kojem je potrebna neodložna pomoć, to jest lekarski pregled", objašnjava dr Čampara.

Jadranka N. kaže za 021 da joj je nejasno zbog čega lekari i tehničari nisu mogli da zamene kateter, iako su ga oni prvobitno i postavili. "Usluge koje bi teorijski trebalo da se pružaju ne sprovode se baš korektno u praksi", kaže ova Novosađanka. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Mrma

    25.12.2014 17:01
    gaženje po"teškoj muci"
    Staranje o teškom bolesniku je posao za najhrabrije i mentalno najjače.Osoblje koje obavlja negu se trudi i uspeva.Bolesnik i porodica su uvek,bolna i teška istina."Žuč" se lije pred sveukupnoj nemoći i svako je tu bolan i povredjen.Za sve nas,pesnikinja je rekla"Tražim pomilovanje".
  • 25.12.2014 14:05
    nemam reci- Anonimus - za Juuuuuuuuuuuuuuu
    Pokrijte se po usima i cutite, sram Vas bilo! Reci da se neko zamisli zasto mu je njegov najblizi, korisnik kucnog lecenja aludirajuci na nebrigu porodice je vrh nehumanosti i bezobrazluka,nekulture i neznanja..Nisu nasi najdrazi korisnici kucnog lecenja jer MI ne vodimo brigu o njima,vec zato sto sistem ostavlja te ljude da umru kuci. Zahvaljujuci nama oni su zivi,jer da je do bolnica koje ih ne lece i vama iz kucnog lecenja,a ocito je da ste iz te strukture-obzirom na tekst,nasi najdrazi ne bi ni dan poziveli..Ne bih volela da ijedan dan osetite sta znaci biti u situaciji da trebamo Vasu pomoc..
  • Valentina

    25.12.2014 09:07
    kucno lecenje
    I moja majka je bila,nazalost,njihov korisnik,dve godine.Sve je tacno sto su drugi komentarisali.Mucne dve godine,menjanje katetera,previjanje rana,a o njihovoj strucnosti da nisu prepoznali da se stvorio tromb u nozi vec da je to,po njima dekubitus,da ne govorim.Na kraju su joj amputirali nogu.A slag na torti je bio kad mi je majka na svu tu muku i dobila temperaturu,kao grip je dobila,a sestra mi je rekla "pa ceo grad je bolestan i ja sam sinoc legla zdrava a probudila se bolesna.Sledece jutro mi je majka preminula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti