Nema pomaka u pregovorima oko preuzimanja kasarni

Mada su Novi Sad i Ministarstvo odbrane, pre više od deset godina počeli pregovore o predaji pojedinih kasarni, do danas se ništa nije desilo.
Mada su Novi Sad i Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Srbije pre više od deset godina počeli pregovore o predaji pojedinih kasarni i zemljišta, do danas se ništa nije desilo.

Svi ovi objekti se i danas nalaze pod upravom vojske.

Neki od njih su napušteni i ne koriste se godinama, kao što su kasarane u Futoškoj ulici, na Trandžamentu ili u Ulici Vojvode Bojovića gde živi više desetina porodica bivših oficira i podoficira koji ni danas nemaju rešeno stambeno pitanje. Pokušaji 021 da od nadležnih dobije informaciju o tome da li se i dalje vode pregovori bili su uzaludni jer ni posle više nedelja čekanja nikava zvanična informacija nije data.

Ipak, 021 nezvanično saznaje da Grad trenutno nije spreman da preuzme objekte, jer u novosadskoj kasi nema dovoljno sredstava za kupovinu, kao i za gradnju stanova koji bi se ponudili vojsci. Takođe, u lokalnoj vlasti ne žure sa razgovorima jer, ne samo da nema planova šta bi se radilo sa hektarima zemljišta koji bi se preuzeli od vojske, nego nema nikakve opipljive zainteresovanosti investitora za te prostore.

Podsetimo, poslednji put se o pregovorima Grada i Ministarstava odbrane govorilo polovinom prošle godine, kada je Miloš Vučević najavio da se razgovara o tome da se Gradu preda zemljište kod kasarne Mornarice na Limanu IV. Kako je tada naveo, jedna IT kompanija zainteresovana je da tu gradi svoje sedište, a Grad bi zauzvrat Vojsci Srbije ustupio stanove u zamenu za plac koji je procenjen na oko 500.000 evra. Vojsci bi trebalo da pripadne pet stanova.

O drugim vojnim objektima takođe nema informacija po ovom pitanju, iako je ranije bila pominjana i mogućnost da je vojska zainteresovana da ustupi kasarnu u Futoškoj ulici. Ta kasarna je bila "skvotovana" od grupe Novosađana koji su pokušali da je pretvore u alternativni kulturni centar, ali su ubrzo izbačeni iz nje. (Ž.B.)

  • Lola

    20.05.2015 15:18
    .....
    Ta vojska lici na kaubojstinu i javasluk...
  • 20.05.2015 12:00
    Sve te kasarne su do 1921. godine bile vlasništvo grada a od tada su postale vlasništvo vojske. Da pojasnim. U vreme AU monarhije Novi Sad je kao slobodni kraljevski grad bio duzan o svom trosku da izgradi kasarne koje bi koristila vojska. Dakle, grad je bio vlasnik a vojska je bila korisnik. Jedino je Tvrdjava bila u vlasništvu vojske. E sada, Tvrdjava se nekada protezala sve do Dunavskog parka a po zakonu je u krugu od 500 metara od zidina Tvrdjave bilo zabranjeno graditi civilne objekte. Posle Prvog rata naslo se resenje sa vojskom. Vojska je na grad prenela vlasništvo nad Tvrdjavom sa bačke strane a zauzvrat je grad vojsci preneo vlasništvo nad kasarnama u Futoskoj, u Vojvode Bojovica, u Kisackoj (porusena kasnije), Flotilom i Aerodromom plus gradjevinski plac za danasnju bastu Doma vojske na keju. Tako je Tvrdjava sa bačke strane skroz porusena a Novi Sad je izasao na Dunav. Da nije bilo ove transakcije, danas ne bi postojale ulice Radnicka, Sonje Marinkovic, Zarka Zrenjanina, ne bi postojala ni zgrada Banovine, Doma zdravlja kod parka, Pozoriste mladih u Ignjata Pavlasa,... jer je sve to ulazilo u onih 500 metara zabrane gradnje oko zidova Tvrdjave.
  • Kakoje

    20.05.2015 08:48
    Za anonimusa
    Kako to misliš,čije su kasarne,ako misliš na one sa juga Srbije neće valjati,ako mislimo na iste...ni ja nigde nemam da odem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti