Niču temelji budućeg arhiva grada

Izgradnja arhiva grada trebalo bi da bude završena tokom sledeće godine.
Izgradnja arhiva grada trebalo bi da bude završena tokom sledeće godine.

Do sada je urađena zamena tla, pošto je ispitivanjem ustanovljeno da se mora zameniti jedan deo do dubine na kojoj je nosivo tlo. Nasuti su šljunak i tucanik, a pošto je u ovom delu grada visok nivo podzemnih voda, sve vreme se crpi voda oko iskopa da bi nesmetano mogli da se izvode radovi u suterenskom delu. Trenutno se rade temelji. Objekat će se nalaziti u ulici Filipa Višnjića 2a.

Gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da je ovo jedno od najvažnijih gradilišta u Novom Sadu, jer zgrada ovakve vrste nije građena poslednjih 30 godina.

"Dobićemo novih 6000 metara kvadratnih prostora, a na Tvrđavi ćemo osloboditi oko 1800 metara kvadratnih prostora, i izgradićemo jedan kapitalni objekat čija će vrednost preći 500 miliona dinara. Prva faza podrazumeva stavljanje objekta pod krov, druga zatvaranje gradilišta, a treća opremanje objekta. Plan je da tokom ove godine završimo prve dve faze, a kompletan završetak investicije usledio bi sledeće godine", rekao je Pavličić, dodavši da će ovaj deo grada na taj način dobiti novi izgled, uz izgradnju Žeželjevog mosta i izmeštanje Kvantaške pijace.

Budući arhiv će imati suteren, prizemlje i dva sprata. Najveći deo objekta, oko 4000 kvadratnih metara su depoi, a u drugom delu će biti upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka, izložbeni prostor i dr. U suterenu će se nalaziti garaža i druge tehničke prostorije. Arhiv će biti opremljen svim potrebnim instalacijama, uključujući i sistem za suvo gašenje požara, kompletnom klimatizacijom i ventilacijom  i kontrolom mikroklimatskih uslova za čuvanje arhivske građe.

  • raul

    11.03.2012 23:02
    nicu temelji pred izbore i na tome ostaje.
  • 11.03.2012 05:29
    KOja budala pravi arhiv tamo gde ima podzemnih voda i vlage.
  • Ljuska bez kikirikija

    09.03.2012 11:21
    Malo je providno sto sad na vrat na nos zure da zavrse taj arhiv .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti