Nova Detelinara okovana betonom

Prašina, buka, užareni beton posebno opterećuju žitelje Nove Detelinare zbog potpunog odsustva zelenila.
Prašina, buka, užareni beton posebno opterećuju žitelje Nove Detelinare zbog potpunog odsustva zelenila. Građani sa kojima smo razgovarali jednoglasni su u svom nezadovoljstvu prostornim planom tog dela grada.

"Činjenica da ovde na Novoj Detelinari, oko ovih zgrada koje su izgrađene nisu predvideli dovoljno zelenila, kao što je to na Novom naselju."

"Neka odu malo do Sombora, pa neka nauče šta je grad zelenila."

"Em je toplota nepodnošljiva kada se leti ugreje beton, em deca moraju da se igraju isključivo po betonu, prosto su nehumani uslovi za život."

U Zavodu za urbanizam kažu da koren problema leži u drugačijem načinu gradnje područja Nove Detelinare u odnosu na Liman i Bistricu. Stambeni blokovi koji su u Novom Sadu građeni tokom šezdesetih i sedamdesetih, imali su u svom okviru javne površine namenjene za zelenilo i dečija igrališta, dok je na Novoj Detelinari prostor takav da je uređenje parcele prepušteno investitoru. Međutim, investitori u trci za profitom teže da maksimalizuju broj izgrađanih stanova, tako da sav ostali prostor na parceli okupiraju parkinzi.

Biljana Vrbaški iz Zavoda za urbanizam za Radio 021 kaže da oni u planovima ostavljaju najmanje četvrtinu parcele za zelenilo, ali da nemaju nikakav način da kontrolišu investitore. "Kada bi investitori podneli zahtev za uređivanje parcele, pa kada bi uradili suprotno tim uslovima ozelenjavanje, onda bi inspekcija mogla da interveniše. Ali zakon njih ne obavezuje da podnose zahtev za uređivanje parcele, tako da, faktički, oni ne moraju ni da je urede", objašnjava Vrbaški. Prema njenim rečima, zelene površine planirane su uz Bulevar Evrope, kao i između ulica Stevana Mokranjca i Ilije Birčanina na prostoru planiranom za javne službe. U najvećem broju ulica na Detelinari planirani su i drvoredi.

Ipak, i pored postojanja planova, u novoizgrađenim delovima grada zelenila nema dovoljno.

Zbog parkinga nema mesta za zelenilo

Investitori tvrde da  postoje objektivne prepreke koje ih sprečavaju da ostave dovoljno mesta za zelenilo. Direktor građevinske firme "Gardi", Darko Reba, smatra da zakonski propisi i mala površina parcela na Novoj Detelinari prisiljavaju investitore na takav način gradnje. Naime, zakonom je predviđeno da broj parking mesta na parceli bude pedeset odsto u odnosu na broj stanova u zgradi, dok veličina zelene površine nije propisana. Reba objašnajva da takvo stanje uzrokuje i veća potražnja za malim stanovima.

"Srž problema jeste naše stanje u društvu. Kada bi ljudi imali novca da kupuju veće stanove, broj stanova na praceli bi se smanjio, što bi opet smanjilo i broj parking mesta. Kada bi na parceli bilo, recimo, 10 stanova, umesto 20, mnogo bi bilo lakše obezbediti parking mesta u podzemnoj garaži, a površinu na parceli ostaviti za zelenilo i dečije igralište", navodi Reba.

Splet loših zakonskih propisa i nebrige investitora, čini se da su zapečatili stanje na Novoj Detelinari, ali i drugim novoizgrađenim delovima grada. Bez zelenila, oni se ne mogu nazvati lepim, ali je veći problem što zbog buke, zagađenijeg vazduha i drugih štetnih posledica, nisu prijatni za život. (Vladimir Milenković)

  • dexterx

    20.09.2011 20:05
    Moze se i bez zelenila
    Može se i bez zelenila, kad cena određuje kupovinu, tako je to danas. Neko ce se i za ovo
    odlučiti jer ima lep pogled, fino je, čisto i povoljno
    http://nekretnine.oglasi.rs/oglas/330084/stanovi+novi+sad+nova+detelinara+26+garsonjera+uknjizen
  • Đura blokator

    10.09.2011 09:46
    Nisam neki stručnjak ali...
    Dobro kaže Vlada, što pitate o ovoj temi samo ove što crtaju planove i ove što uče decu??? Pa nisu oni jedini odgovorni, a naročito nisu najodgovorniji...Jedni Crtaju kako im se kaže, a verujem da deca crtaju iskreno i dobronamerno jer to mogu samo dok su na faksu, čim provire u realni svet naićiće na nekog Voju, Daltona ili već nekog "alavog" Investitora... Pitajte lepo ove što te planove aminuju, tu Atanacković i Vračarić, pitajte i Skupštinu grada jer tu ima neko telo koje se bavi ovim planovima, i na posletku odbornici su ti koji glasaju šta prolazi a šta ne, zar nije tako? A zna se ko je trenutno "Većina".
  • 10.09.2011 09:36
    @Jovica
    Ok, malo si me zbunio sa onim linkom, tu su ove bombardovane zgrade...Pa da...gde god nađeš zgodno mesto ti zgradu posadi...Gledam samo šta su uradili od Limana III sa onim "Park City" monstrumima...Em što su zaposeli sve što se zaposesti dalo, em im vrata pri otvaranju zadiru u prostor regulacije ulice narodnog fronta, tako da ja kao pešak i prolaznik samo gledam kad će neko da me istim odvali dok prolazim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti