Novac za ekološke projekte dobili privatni fakulteti i bizarna udruženja

Na konkursu za sufinansiranje naučnoistraživačkih programa iz oblasti ekologije, od 59 projekata, samo četiri dobili su fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, a na spisku onih kojima su odobrena sredstva nalaze se pojedini veoma bizarni projekti.
Na konkursu za sufinansiranje naučnoistraživačkih programa iz oblasti ekologije, od 59 projekata, samo četiri dobili su fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, a na spisku onih kojima su odobrena sredstva nalaze se pojedini veoma bizarni projekti.

Za 59 projekata ukupno je podeljeno nešto više od 20 miliona dinara, a novac koji su udruženja dobijala kreće se od 100.000 do 470.000, dok je najviše podnosilaca dobilo između 300.000 i 400.000 dinara.

Najviše novca dobio je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), na kom je inače zvanje mastera stekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je za realizaciju svojih pet programa dobio blizu dva miliona dinara. Pritom, ovaj fakultet, koji svoje studente obrazuje za zvanje diplomiranih menadžera, dobio je projekte za naučne sfere koje se ne izučavaju na FIMEK-u.

Naime, prošli su im projekti koji se tiču "sadržaja teških metala u tkivima riba", "veze između arktičke i severnoatlanstske oscilacije i količine padavina u Novom Sadu", "merenja nivoa zagađenja vazduha elektromagnetnim zračenjem" ili "utvrđivanje ljudskog faktora na sastav sedimenta na novosadskim plažama", za koje su pojedinačno dobijali oko 400.000 dinara.

Slične projekte, koje je dobio FIMEK, podneli su renomirani stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka, kao i Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta, koji se godinama bave problemima zaštite životne sredine na vrhunskom nivou, međutim, oni su odbijeni.

Branioci prava heteroseksualnih muškaraca?

Novac iz gradskog budžeta dobila je i organizacija Centar za razvoj prava muškaraca heteroseksualnog opredeljenja "Negovanje tradicije", koji je za projekat "Fotografija i ekologija" inkasirao 300.000 dinara. Zastupnik ovog udruženja je Goran Puzić, prodekan za nastavu fakulteta Megatrend u Vršcu.

Isti iznos dobilo je i udruženje "Futoški kupus" za "razvijanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz proizvodnju zdrave hrane".

Na odluci o podeli sredstava stoji potpis zamenika gradonačelnika Borka Ilića, koji za 021 nije želeo da komentariše rezultate konkursa, navodeći da "on samo potpisuje dokumenta".

V.d. načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Marinela Zagorac bila je nedostupna za komentar, budući da je na godišnjem odmoru. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 102

  • suzana

    13.08.2013 12:55
    projekat-ocistimo Srbiju od parazita i lezilebovic
    Volela bih kad bi ovakav projekat bio pokrenut i kad bi za njega bilo dodela sredstava mislim da bi mnogi od nas voleli da vide ko bi se sve naso na tom ekoloskom smetlistu,a ako se odobri veca suma novca bilo bi dosta interesenata. Jedan od uslova bi samo trebao da bude da se odnosi na vecinsku vlast u Srbiji. Mislim da ako bi projekat uspeo bili mnogo cistiji i uredjeniji
  • kimi

    13.08.2013 07:40
    kimi
    Puzic je cestit i posten covek koji se zalaze za ocuvanje tradicije. Vi sto Vas su finansirali iz inostranstva treba da zavrsdite u zatvoru.Moje nisljenje je da mu treba dati onoliko para koliko je dato homoseksualcima i zenskim udruzenjima zajedno.
  • Upućeni

    10.08.2013 06:49
    Jel to dobio pare onaj Puzić što šalje i uznemirava sms porukama poznate i nepoznate žene i devojke? Lep je onda naslov bizarno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti