Novi Sad dobio dva nova spomenika kulture

Novi Sad je od kraja januara bogatiji za dva spomenika kulture, u pitanju su kompleksi srednje škole "Mihajlo Pupin" i "Englesko-jugoslovenska dečija bolnica" u Sremskoj Kamenici. 
Novi Sad je od kraja januara bogatiji za dva nova spomenika kulture, a u pitanju su kompleksi Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" i "Englesko-jugoslovenska dečija bolnica" u Sremskoj Kamenici.

Kako kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, time je broj kulturnih dobara u gradu porastao za dva i sada iznosi 206, a broj spomenika kulture iznosi 173.

Prema rečima Aleksandre Zeković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, oba kompleksa imaju istorijske vrednosti, dok Elektrotehnička škola ima arhitektonske i umetničke, uz pomenute vrednosti. "Elektrotehnička škola je vrlo vredan objekat za istoriju prosvete od samog početka svog rada, sa ogromnim arhitektonskim značajem. Već na sam pogled jasno je da je u pitanju monumentalna građevina u stilu secesije", kaže Zekovićeva.

Drugi spomenik kulture je bolnica od istorijskog značaja sa brojnim ambijentalnim vrednostima, značajan za samu istoriju zdravstva Srbije. Prema rečima Zekovićeve, kompleks čuva uspomenu na veliku britansku dobrotvorku Ketrin Mekfejl, koja je dobar deo posla radila upravo u Novom Sadu.

Kao što je ranije rečeno, grad je bogatiji za dva spomenika kulture, ali to nije jedina vrednost. "Čim je nešto spomenik kulture, postoji veća mogućnost da se bolje i duže očuva, kao i da dobije veća novčana sredstva za rad. To su pogodnosti koje status kulturnog dobra donosi, jer su spomenici kulture simbol nečeg značajnog za istoriju grada i našeg naroda", navodi Aleksandra Zeković za naš portal.

Objavljivanjem Vladine odluke o novim spomenicima kulture 28. januara u "Službenom glasniku", njihov status je i zvanično promenjen i unapređen. Status spomenika kulture podrazumeva očuvanje dekorativnih elemenata na fasadi, zabranu radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost, zabranu postavljanja dalekovoda, vazdušnih elektro i TT vodova preko zaštićenih parcela, urbanističko i komunalno uređenje i druge pogodnosti i uslove održavanja. (Gorica Nikolin)

  • -

    08.03.2015 17:08
    -
    hteli bi turiste, pa bi hteli da prodaju suvenire, pa bi hteli malu privredu

    od cega mozete dobiti nesto takvo? od novog naselja-jok

    svakodnevno rusenje pokazuje da u planovima udbe nema turizma
  • Sale NS

    08.03.2015 12:14
    Nekad beše ...
    Nekad beše ovo Grad,
    naš prelepi Novi Sad.
    Sada stoka ovde gmiže,
    pa mu rejting pada niže.

    Lalinski se slabo priča,
    od dođoša, krkančića.
    I u vlast su ovi stigli,
    nekulturu skroz podigli.

    A mi ovde sam' sedimo,
    celi dan se svi jedimo.
    Tako nama kanda treba
    dogursamo do najeba !
  • Djura

    08.03.2015 12:03
    Ovakva vest je zaista smesna u trenutku rusenja kuce u mileticevoj i skidanja zastite sa trshchara. Mozda to rade da bi opravdali sada svoje postojanje. Cirkus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.